ALMANYA’da Hamburg Yabancılar Dairesi üniversite öğrencisi Sıla Anlagan hakkında mezuniyetine bir yıl kala, “Normal süre içinde üniversiteyi bitirmediği” gerekçesiyle sınırdışı kararı çıkardı.

Hamburg Üniversitesi’nde biyoloji okuyan Sıla Anlagan, 2003 yılında Almanca öğrenmek için öğrenci vizesiyle Hamburg’a dayısının yanına geldiğini söyledi. Anlagan, “Aynı zamanda üniversiteye başvurdum. Biyoloji okumaya başladım. İzmir’deki aileme fazla yük olmamak için ek olarak çalışıyorum. Bu nedenle fakülteden normal mezuniyet süresi olan 12 sömestr. Ancak Alman öğrencilerin arasında dahi 12 sömestrde bitiren yok denecek kadar az. Ben süreyi, hem önce Almanca kursuna gittiğim, hem de ek olarak çalıştığım için 5 sömestr aştım. Yabancılar dairesi ek süre talebimi reddederek sınırdışı kararı verdi. Fakülte yönetiminden, sınav komisyonundan ve hocalarımdan aldığım ve en geç bir yıl içinde mezun olacağımı belgeleyen yazılara dairedeki memur bakmadı bile. Tüm fakülte şaşırdı. Hepsi dairenin kararı geri alması için çabalıyor” dedi. Anlagan Tam mezuniyet tezi çalışmaları içindeyken coğrafi bilimler okuyan erkek arkadaşı Stefan Deege desteğiyle sınırdışı kararına karşı mücadele yürüttüğü söyledi.

AB hukukuna aykırı
Sıla Anlagan’ın avukatı Mahmut Erdem, “Olayın hukuki boyutuna değinmeden önce Alman göç politikasındaki zıtlıklara dikkat çekmek istiyorum. Bir yandan vasıflı, iyi eğitim almış eleman açığı var diye ver yansın ediliyor. Diğer yandan son sınıf üniversite öğrencisi ülkeden atılmaya çalışılıyor. Bunu akıl ve mantıkla kavramak zor” dedi. Erdem kararın hukuken de temeli olmadığını belirterek, Türkiye AB arasındaki Ortaklık Konseyi Kararları çerçevesinde en az üç yıl ülkede çalışmış Türklerin oturum izni hakları bulunduğunu ifade ederek, “Sıla Anlagan üniversite masraflarını karşılayabilmek için eğitiminin yanı sıra üç yılı aşkın bir süre Almanya’da sigortalı çalıştığı için Ortaklık Konseyi Kararı kapsamına giriyor. Bu konuda sayısızca Avrupa Adalet Divanı kararı var. Bunu yazılı olarak sınırdışı kararına itiraz mektubumuzda bildirdik. Cevabı bekliyoruz” dedi.Dha