Kamuoyuna yapılan açıklamada Genç İslam Konferansı'nın, farklı alanlardan 17-25 yaş aralığındaki Müslüman ve Müslüman olmayan gençler arasında bir iletişim ağı oluşturması hedeflendiği belirtilse de,  Hamburg eyalet parlamentosu SPD milletvekili Kazım Abacı, projenin sadece Müslüman gençleri değil, Hrıstiyanları, Alevileri ve değişik dini çevreleri de kapsayacağını ileri sürdü. 

 Hamburg eaylet parlamentosu SPD Fraksiyonu uyum sözcüsü Abacı konuya yönelik yaptığı açıklamada şunları söyledi “Hamburg şehrinin uyum konusundaki yaklaşımları dikkate alındığında, Genç İslam Konferansı'nın Hamburg'da yapılmasının şehrimiz için bir şans olacağı ümidini taşıyorum. Almanya’nın 2. büyük kenti olan Hamburg, yeni ve farklı fikirlere de açık olarak tanınmaktadır. Toplumun çok yönlülüğü maalesef gerçek yaşamda şans olarak görülememektedir. Biz bunu değiştirmek istiyoruz” açıklamasında bulundu. 

Berlin'de devlet destekli yapılan İslam Konferansı'na alternatif olarak da gösterilen Genç İslam Konferansı, hedefleri ve projeyi sahiplenen kuruluşlar açısından -daha fazla sivil kitle örgütü olduğu- farklılık taşıdığı belirtildi. 

SPD Hamburg Eyalet Meclis Grubu, Berlin Humbold Üniversitesi ve Mercator Vakfı’nın Genç İslam Konferansı projesinin Hamburg’da yapılması için planlanan  başvuruya eyalet parlamentosunda grubu olan diğer partilerin de destek sunduğu açıklandı.

Sosyal demokrat parti SPD Meclis Grubu tarafından hazırlanan önergede birçok başlık dikkat çekmekte.

İslama sadece teolojik açıdan değil aynı zamanda sosyolojik bir yaklaşımın da gerekliliğine yer verilerek, sivil toplum, siyaset ve eğitim çalışmaları için tartışma ve araştırma platformları oluşturmayı kapsadığı belirtilmekte. 2012 yılından 2016 yılına kadar sürecek projeyi merkezi Berlin'de bulunan Mercator Vakfı'nın yaklaşık 2 Milyon Euro’luk bütçeyle, Berlin Humbold Üniversitesi'ninse projeye bilimsel olarak katkı vereği belirtilmekte.