Dün gece 16:57“de yangının çıktığı ve dumanı ilk önce gören bir mültecinin bağırması sonucu yurdun boşaltıldığı belirtildi. Bir mültecinin duman zehirlenmesinden dolayı hastaneye kaldırıldığı ve çoğunluğu Afganistan, Suriye, Irak ve Eritre'den gelen mültecilerin bölgeye en yakın başka barınaklara yerleştirildiği belirtildi. Odada olay sırasında uyuyan  bir mültecinin ise gürültü, bağrışma sonucunda uyandığı ve son anda ölümden kurtulduğu belirtiliyor.

Mültecilerin barındıkları konteyner  tamamen kullanılamaz hale gelirken, polis yetkilileri mülteci yurtlarında kalanların daha dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

2015'IN İLK YARISINDA 202  MÜLTECİ YURDUNA SALDIRI DÜZENLENDİ



Almanya'da aylardır sık sık hem boş hem de halihazırda mültecilerin yerleştirildiği yurt ve barınaklar kundaklanıyor. Ağustos ayının sonuna kadar 340 mülteci yurduna saldırı düzenlendiği tahmin ediliyor. Saldırıların bu yılın ilk sekiz ayında geçen yıldaki toplam saldırı sayısının iki katına çıktığına dikkat çekiliyor.

Almanya’da son zamanlarda mülteci yurt ve barınaklarına yönelik saldırıların nedenlerinin kundaklama olduğu tahmin ediliyor.  Uzmanlar, büyük bir göç baskısı altında bulunan Almanya’da 'aşırı sağcı terörün güçlenmesi' ihtimaline karşı uyarıda bulunuyor.

Federal Almanya İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Almanya’da 2015’ün ilk yarısında mülteci yurt ve barınaklarına yönelik toplam 202 saldırı düzenlendi. İç istihbarat birimi Anayasayı Koruma Teşkilatı, bu sayının ciddi bir artışa işaret ettiğini açıkladı. Saldırılarda çoğunlukla, mültecilerin yerleştirilmesinin planlandığı boş binalar hedef alınıyor. Saldırılar, binalara ırkçı sloganlar yazılmasından, binaların ateşe verilmesine, hatta yurtalara silahla ateş açılmasına kadar uzanabiliyor.

Almanya Federal Emniyet Dairesi, bu saldırılardan 173’ünün 'aşırı sağ' kaynaklı olduğunu tahmin ediyor.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty Internatinal) son haftalarda göç politikasını sertleştiren ve ırkçı saldırıların hızla arttığı Almanya’yı sert şekilde eleştirmişti.

Süheyla Kaplan