HAK-PAR Avrupa Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte açılış konuşmasını Erkan Kılınç yaptı. İki bölüm halinde devam eden konferans, özgürlük mücadelesinde kaybedilenler anısına yapılan bir dakikalik saygı duruşu sonrası başladı.

KONUŞMASINI KÜRTÇE VE TÜRKÇE YAPTI

HAK-PAR Genel Başkanı Refik Karakoç konuşmasına Kürtçe başlamasına rağmen, uzun bir süre Türkçe konuşması toplantının ilgiyle dinlenmesine yol açtı. Belçika ve Almanya'daki eyaletler sistemi üzerine çeşitli örneklerin verildiği konferansta, Kürtler arası ayrılığın KOMKAR'a zarar vermemesi için özen gösterilmesi çağrısı yapıldı.



BM TEMSİLCİLİK VERECEKTİ BİRLİK YOK DİYE OLMADI


Dinleyicilerden gelen yoğun istek üzerine konuşmasında Kürtler arası birlik konusuna yer veren Refik Karakoç şunları söyledi: “Türkiye'deki Kürtler arasında adeta '12 Eylül 1980 öncesi ayrılık alışkanlığı' vardır. Aynı anlayışta ve çizgide olmasına rağmen, yeni yeni partilerin kurulması güçlerimizi bölmektedir. Biz, şiddet yanlısı olmayan Kürtler arası kalıcı birliklerin, samimi ve kararlı olmaktan geçtiğine inanıyoruz”. Kürtler arası birlik sadece bugünün sorunu değildir. 1989 da BM düzeyinde Kürtlere temsilcilik verilecekti ama o zaman da birlik olamadığımız için bu şansı kaçırdık."

İşte HAK-PAR Genel Başkanı Refik Karakoç'un söyledilerinden kısa satır başları:



KATLİAM DEMOKRATİK EYLEMLERDE YAŞANSAYDI HALK AYAĞA KALKARDI

“Özyönetim çağrıları ve hendek savaşı eylemleri Kürtlere büyük zarar verdi. Ortada bir Kürt savaşı değil, şaibeli aktörlerin parmağı vardır. Yaşananlar savaştan medet uman ve çözüme uzak duran mevcut iktidarının ve devletin işine yaradı. Diyarbakır, Sur, Cizre ve Nusaybin'de devlet güçleri tarafından yakılmadık, yıkılmadık yer bırakılmadı. Gerek AKP hükümeti gerekse de, PKK şiddeten vazgeçmedi. Silahları bırakın, kuma gömün çağrımız dikkate alınmadı. Son 3-4 ayda katledilen 7 bin insanımızdan 70'i bile demokratik gösteriler sırasında katledilseydi, hem Kürt halkı, hem de dünya ayağa kalkardı. Çatışmalar sırasında sanki iki taraf için de anlaşmalı bir durum yaşandı. Sık sık dile getirilen çözümü, ne AKP hükümeti nede PKK istemektedir.”

SAVAŞA 500 MİLYAR DOLAR HARCANDI

“Son 40 yılda 500 milyar dolar savaş için harcandı. Eğer bu para Türkiye ekonomisi için harcanmış olsaydı. Türkiye bugün AB ülkelerinin çok önündeydi. Kürt sorunu demokratik olarak çözülmeden Türkiye'nin sorunlardan kurtulmasu mümkün değildir. TRT'deki Kürtçe yayınla vs. çözüm olmaz. Gelinen noktada AKP Hükümeti tarafından AB'ye girmek için atılan tüm adımlar unutulmuştur.”



HDP MİLLETVEKİLİNİN BOMBACININ CENAZE EVİNE KATILMASI YANLIŞTI

HAK-PAR Genel Başkanı Refik Karakoç, HDP şiddet yanlısı bir parti mi? sorusu üzerine de, Kürtlerin ezici çoğunluğunun ve dostlarının 7 Haziran seçimleri öncesi 'savaş dursun' diye HDP'ye oy verdiklerini açıklayarak, HDP'yi PKK gölgesinden kopamakla eleştirdi. Karakoç, “Kim yaparsa yapsın, sivil halkın hedef alınmasını ve sivil kitle katliamını yapmış bir kişinin cenaze evindeki taziyeye HDP'li bir milletvekilinin katılmasını doğru bulmuyoruz” dedi.