Eski Doğu Almanya (DDR) istihbarat örgütü Stasi ile ilişkisi olduğu öne sürülen Federal Meclis Sol Parti Grup Başkanı Gregor Gysi'nin üzerindeki baskı artıyor. Başta Koalisyon Hükümeti partilerinden Gysi'ye sert eleştiriler geliyor.

Kuzey Almanya radyo ve televizyon kuruluşu NDR, Sol Parti milletvekilinin Stasi yöneticileri ile ilişkisi olduğunu iddia etmişti. Bu iddiaların doğru olmadığı yönünde 2011 yılında yeminli yazılı ifade veren Gregor Gysi doğruyu söylememekle suçlanıyor.

1989 yılında Gysi'nin Stasi yetkilileri ile görüştüğü, bu görüşmede de Stasi'yi "Spiegel" dergisi ile yapılan bir söyleşi hakkında bilgilendirdiği öne sürülüyor. Soruşturma çerçevesinde, bunun 'Stasi ile ilişki' şeklinde değerlendirilip değerlendirilemeyeceği araştırılıyor.

Alman Federal Meclisi ocak ayı sonunda Gregor Gysi'nin dokunulmazlığını kaldırmıştı. Bunun üzerinde Hamburg Savcılığı, Gysi hakkında soruşturma başlattı. Gysi ise Facebook ve Sol Parti grubunun internet sayfası üzerinden yazılı açıklama yaparak (10.02) yanlış yazılı beyan vermediğini savundu.Dpa, dw,Dk/Bö