Almanya'da yaz tatiline rağmen 22 Eylül'de yapılacak federal seçimlerine ilişkin tartışmalar azalmadı. Hafta sonu gazetesi "Bild am Sonntag"ta yayınlanan son bir ankete göre Merkel'in başbakanlığındaki Hıristiyan demokratlar-liberaller hükümetinin oyu yüzde 45 civarında. Aynı şekilde muhalefet partileri Sosyal Demokratlar Partisi (SPD), Sol Parti (Die Linke) ve Yeşiller'in toplam oyu ise yüzde 46 olarak tahmin edildi.


Aradaki yüzde 1'lik fark hükümetin rengine ilişkin yürütülen tartışma ve olasılıkları da artırdı. SPD'nin başbakan adayı Peer Steinbrück, oy oranı yüzde 8 olarak tahmin edilen Sol Parti ile koalisyona karşı çıkan isimlerin başından geliyor. Başbakan Merkel'in geçtiğimiz günlerde SPD'nin Almanya'ya sola götüreceği iddiasına yanıt veren Steinbrück Sol Parti'nin federal, dış ve Avrupa politikalarında güvenilir olmadığını öne sürerek şöyle konuştu: "Merkel'in sözleri bana 50'li yıllarda CDU'nun bu propagandasını hatırlattı; SPD'nin bütün yolları Moskava'ya çıkıyor."


'SPD SOSYAL DEMOKRAT DEĞİL'



SPD ile koalisyon tartışmalarına Sol Parti cephesinden yanıt grup başkanı Gregor Gysi'den geldi. Dün televizyon kanalı ZDF'nin "yaz söyleşileri" programına katılan Gysi, olası bir SPD-Yeşiller-Sol Parti koalisyonu karşısında derin içerik görüşmelerini yapmaları gerektiğini belirtti. SPD-Yeşiller'in kuracağı azınlık hükümetine dışarıdan destek vermeyeceklerini de söyleyen Sol Parti yöneticisi "Hoşgörü geride kaldı, ya hükümettesiniz, ya da muhalefette, ortası yok. SPD ile olmamız için de öncelikle onların sosyal demokrat kimliklerine dönmesi gerekiyor" dedi.


Sol Parti işsizlikle mücadele, sosyal adalet ve savaş karşıtlığını seçim kampanyasını merkezine koyarken, SPD'nin niyeti ise sola kayan oylarını alabilme. 2009 seçimlerinde sol ve adil bir program iddiasına rağmen yüzde 23 oy ile tarihi bir yenilgi alan SPD bu seçimde Sol Parti'nin söylemlerini kullanması dikkat çekici. SPD, finansal kapitalizmi terbiye etmek, ekonomiyi ve orta sınıfı güçlendirmek, cins eşitliğini sağlamak, adil bir vergi sistemi, sosyal garanti ve emeklilik, farklı ve daha iyi bir Avrupa gibi sloganlarını öne çıkartıyor.


Eylül 2009 yılında yapılan federal seçimlerde Sol Parti yüzde 11,9 oy alarak 42'si kadın ve 33'ü erkek olmak üzere toplam 75 parlamenteri meclise göndermeyi başarmıştı.