Türkiye'nin 2011'de iyi bir sene geçirdiğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Günay, geçen yıl 31 milyonun üzerinde yabancı pasaportlu ziyaretçi girişi olduğunu ve resmi rakamlara göre 23 milyar doların üzerinde turizm girdisi sağlandığını belirtti. Verilerin yine 2012 senesinin Türkiye turizmi için başarılı geçeceğini gösterdiğini kaydeden Bakan Günay, “Geçen yıl turizm artışında dünya ortalaması yüzde 4,4 civarında iken biz bunun iki katı olan yüzde 9,8 lik bir artışla yılı kapattık. Yine önümüzdeki yılda da dünya ortalamasının üzerinde bir artış yakalayacağımızı zannediyorum. Türkiye dünyadaki ekonomik gelişmeleri de baz alarak Asya, Güney Amerika gibi uzak pazarlara açılmaya çalışıyor. Bu çerçevede de TUI China ile bir işbirliği protokolü imzaladık” dedi.

Türkiye turizminin dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına girmeyi başardığını söyleyen Günay, sürdürülebilir turizm yapmak için doğayı, tarihi ve çevreyi daha dikkatli korumak gibi ihmal edilemez bazı çağdaş ihtiyaçlar olduğunun altını çizdi. Günay, bu çerçevede evrensel çevrecilik duyarlılıkları gelişmiş ve belirli standartları yakalamış olan konaklama tesislerine birkaç seneden beri yeşil yıldız belgesi verilmeye başlandığını kaydetti. Geçmişte Türkiye'de ve dünyanın başka yerlerinde örnekleri yaşandığı gibi; turizm adına veya kalkınma adına, daha fazla betonlaşma olmaması, çevre ve yeşil tahribi olmaması için çalışacaklarını vurguladı.

Türkiye olarak gelen turist sayısını artırmayı önemsediklerine değinen Kültür ve Turizm Bakanı, artık sunulan hizmetin niteliğini yükseltmeyi, kaliteyi yükseltmeyi daha fazla önemsediklerini belirtti. Son yıllarda Türkiye'de havacılık altyapısının da son derece geliştiğini ve THY'nin dünyanın en büyük hava yollarından birisi haline geldiğini söyleyen Günay, “Şimdi daha çok tarifeli uçuşlar, İstanbul bağlantılı uçuşlarımız var. Anadolu'ya direk uçuşların olmasını önümüzdeki yıllarda hızlandıracağız. Çünkü Anadolu'da Hatay, Mardin, Trabzon gibi gerçekten iddialı turizm merkezleri oluşmaya başladı. Bunlar dünyaya sunacak çok büyük zenginlikleri bulunan bölgeler” diye konuştu.

Dünya'daki bazı sosyal gelişmelerin Türkiye turizmini nasıl etkilediği şeklinde gelen bir soruya Bakan Günay: “Evet Arap Baharı nedeniyle bize bu bölgelerden bir miktar turist kaydı. Ama Suriye'deki olaylar ve İsrail ile yaşanan diplomatik gerginlikler nedeniyle yine bir azalma da oldu. Biz bu kayıplara rağmen turist sayısını artırdık” diye cevap verdi. Bakan Günay, toplantı sonrasında modacı Bahar Korçan'a teşekkür plaketi sundu. Bahar Koçan, bakanlığın çevreye duyarlı yeni turizm stratejisi gereği, kumaştan yapılma Türkiye tanıtım çantalarını dizayn etti. 



MT (RT)