Süheyla KAPLAN

2006 yılında Dışişleri Bakanlığı'nda uzmanlık yapan Mehmet Fidan'ın kendini 'Melamilik Şeyhi' olarak ilan eden, yurtdışındaki vatandaşları dini ritüellere zorladığı ileri sürülen Mainz Başkonsolos Yardımcısı Yalman Okan'ı dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e mektupla şikayet ettiği kaydedildi. 

Mehmet Fidan, Cumhurbaşkanı Sezer'e şikayet mektubunda 'Böyle bir şahsın bir dakika dahi yerinde kalmasının ne derece sakıncalı olduğu her türlü izahtan varestedir' dedi. 

Daha önce Almanya'nın Mainz kentindeki tarikat faaliyetleriyle de ilgili Fidan, dönemin Cumhurbaşkanı'na gönderdiği şikayet mektubunda şunlara yer vermişti: 'Mainz Başkonsolosluğu'nda Başkonsolos Yardımcısı olarak görev yapmakta olan Yalman Okan adlı Dışişleri mensubunun Melamilik Tarikatı lideri olduğunu öne sürerek, maiyetindeki memurları dini ritüellere zorlaması, tarikata davet etmesi olayının üzerine kararlılıkla gideceğinize inancım tamdır. Zat-ı alinizin imzası ile Devleti temsil etmek üzere yurt dışına atanmış olan böyle bir şahsın bir dakika dahi yerinde kalmasının ne derece sakıncalı olduğu her türlü izahtan varestedir'. 

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier İstanbul'da Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier İstanbul'da

Hannover'de görev yapan muavin konsoloslar Güler Fidan ve Mehmet Fidan'ın Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nden gri pasaportla Almanya'ya gelen kafileden şüphelenerek Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'a  25 Şubat 2021'de  uyarı mesajı gönderdikleri  (13:49) ve uyarının ardından yine aynı günün akşam saatlerinde de ( 17:15) Ankara'dan kendilerine tebligat sunulduğu öğrenildi. 

15 Mart tarihinde Ankara'da merkezde göreve başlaması beklenilen iki konsolosun Hannover'de sağlık nedenlerinden dolayı rapor aldıkları belirtildi. Güler Fidan'ın görev süresi 1 Eylül 2022'de, Mehmet Fidan''ın ise 14 Şubat 2022'de yaş haddinden dolayı emekli olması bekleniliyordu. 

Öte yandan Türkiye'nin Almanya Büyükelçisi Ali Kemal Aydın'ın da 12 Şubat 2021 tarihli 113 sayılı kararla görev süresinin dolması nedeniyle merkeze alındığı öğrenildi.