Berlin’in Kreuzberg semtindeki Lenau İlkokul Müdürü Karala Klawuhn, Alman ve göçmen öğrenciler için ayrı ayrı sınıf açması velilerin tepkisine neden oldu.

Okul önünde toplanan göçmen özellikle de Türkiyeli veliler, Alman ve göçmen çocuklara ayrı ayrı sınıfta eğitim verilmesinin eğitimde fırsat eşitliği ilkesine ters düştüğünü belirtip, bu tür uygulamanın göçmen öğrenciler arasında dışlanma duygusu yaratacağını kaydetti.

Okul Müdürü Klawuh’u bu ayrımcı tutumundan dolayı eleştiren aileler, ilçe eğitim müdürlüğüne giderek şikayette bulundular.

Dışlamanın bariz örneği

Okul müdürünün ayrı sınıf uygulamasına karşı haklarını aramak için avukat tutan göçmen veliler, “Müdürün bu tür girişimini Almanya adına bir skandal ve demokrasi adına da utanç vericidir. Daha önce bazı okullarda teneffüs esnasında Türkçe konuşulmasını yasaklayan zihniyet şimdi de Almanları ayrı göçmenleri ayrı sınıf açarak bir yerde göçmen ve özellikle de Türk çocukları dışlanıyor. Eğitim sisteminin büyük haksızlıklar içerdiğini ve özellikle de göçmen öğrencilere fırsat eşitsizliğinin sürdüğünü hiç bir yetkili ve siyasetçi görmek istemiyor. Bu okullara devam eden bir öğrencinin daha iyi bir okula geçme ansı ilerde elinden alınacak” dedi.

Geleceğe ihanettir

Okulda iki yeğeninin eğitim Hata ettik gördüğünü belirten Sonay Avcı, ailelerin isteği üzerine veli inisiyatif oluşturduklarını söyledi. Avcı, “Öğrencileri din, dil, etnik kimlikleri ve kültürlerine göre ayrı ayrı sınıflarda eğitim vermenin Anayasa ve insanlık ilkesine karşıdır. Böyle bir kentte bu tür ayrımcılık içeren girişimlerde bulunmak bu ülkenin geleceğine ihanettir. Bu haksızlığın giderilmesi için avukat Carsten İlius’u tuttuk. Okul yönetimi hakkında dava açacak” dedi.

Eğitim yasasına aykırı

Okullarda öğrencilerin dini, etnik ve kültürlerine göre ayrı ayrı sınıflarda toplanmasının okul yasasına da aykırı olduğunu söyleyen Yeşiller Berlin Eyalet Milletvekili ve partisinin Eğitim Politikaları Sözcüsü Özcan Mutlu, “Alman kökenli ve göçmen kökenli öğrencileri farklı sınıflara yerleştirip eğitim yapmak her şeyden önce yasalara aykırı. Okul yönetiminin okuldaki eğitim başarıyı yükseltmek kaygısı ile böyle bir yola başvurması da büyük hata” dedi.

Hata ettik

Lenau İlkokulu Müdürü Karola Klawuhn, bu durumun bir hata olduğunu kabul etti. Berlin’de yayımlanan B.Z. Gazetesi’ne konuşan Klawuhn, göçmen kökenlilerin yoğun olması nedeniyle Alman anne-babaların çocuklarını bu okula göndermek istemediklerini söyledi.

Klawuhn, “Üç yıl önce okulumuzda hemen hemen Alman çocuk yoktu. Olanları da aileleri alıp başka okullara götürmek istedi. Okulumuz kapanma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Neyi değiştirebileceğimizi düşündük ve gurplar halinde başvuracakların çocuklarının aynı sınıfta toplanmasına imkan kıldık. Göçmen kökenli veliler ilgi göstermedi. Alman veliler grup halinde başvurdukları için çocuklarını aynı sınıfta topladık. Bu bir hataydı. Ortaya çıkan durum hiç de memnuniyet verici değil” dedi.