Mustafa Akpolat


Konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması yapan Filiz Demirel, ''Bu önerge ile amacımız, en azından alman vatandaşlarının Avrupa Birliği dışından gelen aile yakınlarına uygulanan vizenin kaldırılmasıdır. Bu karar vize uygulamasının kaldırılması için Almanya'da eyaletler bazında atılan büyük ve önemli adımlardan biridir.

Komisyona havale edilen bu kararın biran önce eyaletler birliği meclisine öneri olarak sunulması gereklidir. Böyle bir adımı bir yıl önce Bremen atmasına rağmen, federal düzeyde gerekli çoğunluk sağlanamadığı için, karar bekletilmektedir. Hamburg'da attığımız adımla Bremen'i destekleyerek, eyaletler bazında çoğunluk sağlamak için destek arayacağız.

Alman vatandaşlarının avrupa birliğine üye olmayan ülkelerde yaşayan aile bireylerinin (burada en yakın aile bireyleri olan anne-baba ve kardeşler söz konusu) vize almak zorunda kalmaları utanç verici bir durumdur. Verdiğimiz önergenin diğer bir maddesi de, Hamburg içişleri bakanlığının vize işlemlerini kolaylaştırmak amacı ile eyalet düzeyinde araştırmalar yapması.

Birçok insanımız Almanya'daki akrabalarını ziyaret etmek için vize kuyruklarında telef oluyor. Birçok insan yeterli geliri olmadığı için veya diğer koşullardan birini yerine getiremediği için, yakınlarına vize verilmiyor. Tüm şartlar yerine getirilse bile, vize dairesi red kararı verebiliyor ve bu red kararının nedenlerini ayrılı şekilde açıklamak zorunda değil.

Bu uygulamaların biran önce değiştirilmesi
gerekiyor. Özellikle Türkiye'ye uygulanan vize uluslararası anlaşmalara uygun değil. Bu bağlamda, Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin kaldırılması da gündeme getirilecektir. Ancak federal düzeyde bu değişikliği getirecek çoğunluk bulunmadığı için öncelikle Alman vatandaşı olan göçmen kökenlilere yönelik bu haksız vize uygulamasının kaldırılması yönünde adım attık.''dedi.