Bilindiği gibi Almanya’nın Thüringen Eyaleti’nde, CDU ve FDP’nin seçimler öncesinde verdikleri bütün sözlere rağmen, AfD’nin Thüringen Eyaleti temsilcisi Björn Höcke’nin de desteğiyle, yani açık bir işbirliğiyle FDP’li Thomas Kemmerich’in Eyalet Başbakanı seçilmesi büyük bir tepkiye yolaçmıştı.

İşte bugün, 15 Şubat’ta da; hem Dresden’de yapılacak Nazi yürüyüşü hem de AfD’yle ortak çalışmalar protesto edilmek üzere, bütün eyaletlerden Thüringen’in başkenti Erfurt’a “Faşizmle Anlaşmaya Hayır!” sloganıyla akıldı. Erfurt’taki yürüyüşe 10.000’i aşkın insan katıldı.

Bu gelişmelerden bağımsız olarak Naziler, yaklaşık bir ay önce Hessen Eyaleti’ne bağlı olan Gießen şehrinde, tam da tren istasyonu önünde gerçekleştirecekleri bir gösteri için izin başvurusu yaptılar. Bu şehirde, böyle izinli bir gösteriyi gerçekleştirebildikleri tarih 2013’tü! Ve bu izin büyük bir tepkiyle karşılanmıştı. Şimdiki başvurunun reddedilmesi için çok geniş çalışmalar yürütüldü. Ve Naziler’e yürüyüş izni verilmedi.

Buna rağmen bugün: “Faşizme, Yoksulluğa, Savaşlara ve Krizlere Karşı” parolasıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi. Bu yürüyüşe şehirde bulunan 40 organizasyon destek verdi. Katılımcıların neredeyse %80’i gençlerden oluşmaktaydı.

Bolivya, Brezilya, Almanya, Danimarka, Fransa, Finlandiya, İngiltere, İtalya, Kolombiya, Hollanda, Avusturya, Polonya, İsveç, Slovekya, ABD, Macaristan: Dünyanın dörtbir yanında sağ artık sokaklarda, sağ artık seçimle başa gelmekte, gericilik bir virüs gibi yayılmakta. ‘Faşizmle Anlaşmalara Hayır’ demek için, sadece AfD ile değil, başka ülkelerin faşist iktidarlarıyla da anlaşmalara hayır demeniz lazım” yönlü açıklamalar yapıldı.

2. Dünya Savaşı sırasında Yahudiler’in katledildiği noktalardan tutalım da, Anayasa Mahkemesi, İş Bulma Kurumu’na dek çeşitli noktalarda durularak “Kapitalizm öldürür. İltica politikaları, eğitim politikaları, emeklilik politikaları topyekün değişmeli. Kendi ülkemizin silahlarıyla başka insanların öldürülmesi durdurulmalı. Kapitalizm faşizmdir” yönlü konuşmalar yapılıp, herkes topluca Ortadoğu’daki, özellikle Rojava’daki katliamları kınayan sloganlar attı.

Ağırlıklı olarak gençlerin, iki saati aşkın bir süre boyunca kapitalizme ve faşizme karşı gür sesleriyle sokakları çınlatmaları, karışan atla it izlerinde çizilen belirgin bir yolun ışığıydı....

Haber: Ganime Gülmez-Gießen