Oylama öncesi 17 haziran 2013’de gerçekleşen Belediye Meclis toplantısında Hristiyan Demokratlar ve Sosyal Demokratların oylarıyla Essen Fuarına 123 milyon Avro’luk yatırım kararı alınmıştı. Kent’in 1970’lerden bu yana yapılacak en yüksek yatırım kararı Yeşiller Partisi ve Sol Parti tarafından meclis toplantısında reddedilmişti.

 
Ardından Yeşiller Partisi, Sol Parti ve Korsanlar Partisinden oluşan ittifak ile kurulan bir sivil inisyatif girişimi sonucunda geçtiğimiz Pazar günü Essen’de halkoylamasına gidildi. Oylamaya toplam 456.899 kişiden 131.489 kişi katılarak %28,8 oranda bir katılım sağlanabildi. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin halkoylamaları yasasına göre %10’luk baraj 45.690 oydaydıydı. İnisyatif, 65.104 ‚hayır‘ oyuna karşı 66.066 ‚evet‘ oyuyla, 962 oy farkıyla galip geldi.

 

Yeşiller Partisi Essen İl Başkanı Gönül Eğlence oylamaya katılım oranının yaklaşık %30’larda olmasına parmak basarak „bu oylama kentimizde demokratik katılım açısından önemli bir adımdı. Oylamaya yol açan imza kampanyasında dikkatimi çeken ve oylamanın kendinde göçmen kökenlilerin çok sayıda yaşadıkları bölgelerdeki katılım oranının oldukça yüksek olması, oylamaya çok sayıda göçmen kökenli insanlarında katıldığını gösteriyor. Göçmen kökenli basın sayesinde insanlarımıza daha iyi ulaşabildiğimiz ve onları yerel siyasete daha iyi dahil edebildiğimize bir işarettir. Böylece halk – göçmen kökenli olsun ya da olmasın - bundan sonra, bu gibi büyük projelerde söz hakkı sahibi olmak istediğini kanıtlamış oldu.

Buna rağmen oylamadaki olabildiğince küçük oy farkını da göz önünde bulundurarak ve bu yönde oy vermiş insanlara da saygı göstererek karşı tarafla Fuarın geleceği konusunda diyolog’a hazırız“ dedi.