Eğlence, "Türkiye'deki anti demokratik gelişmeler son günlerde hat safhaya ulaşmakta. En son Üniversitelere rektör atama yetkisi ve idam cezası yasa tasarısı olasılığı ve son olarak da bugün Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeninin tutuklanması, Türkiye'nin demokratik yoldan ayrılıyor olmasını göstermekte. Bu durumda insan haklarını savunan bir partinin İl başkanı olarak Cumhuriyet kutlamalarına katılmak imkansız oldu.



Maalesef Alman hükümeti bu konuda hala kesin çizgi izlememekte. Türkiye'nin AB'ye adaylığı masaya yatırılıp ve sonu açık olmayan kesin bir yol haritası çizmesi gerekmektedir. Bu yol haritası kesin şartlar belirlemesi yanı sıra, şartlar yerine getirlmediğinde de buna göre bir ceza mekanizması da içermek durumundadır. Kesin bir üyelik perspektivinin olduğu yerde, buna göre adaylığı kaybetme riski de içermek durumunda. Cumhuriyet Bayramını kutlamaktan çok uzaktayız maalesef, ama henüz konuşacak çok şeyimiz var." dedi.

Eski Belediye Başkanı Rolf Fliss de şunları ekledi: "Bugüne dek her yıl resepsyona katıldım, çünkü Türk arkadaşlarımla birlikte Türkiye'nin bugüne dek katetmiş olduğu demokratik yolu kutlamak istedim. Ancak, örneğin Diyarbakır'da tutklanan Belediye Başkan arkadışıma özellikle dayanışma sinyali olarak da bu yıl maalesef katılmamayı planlıyorum. Ayrıca İl Başkanım Gönül Eğlence'nin de söylediği gibi insan hakları açısından idam cezasının yeniden konuşuluyor olması, benim için kutlmaya katılmamı imkansızlaştırıyor. Yine de sayın Başkonsolosla iletişimimizin kesilmemesini ve Türkiye'de demokratik güçlerin desteklenmesi konusunda irtibatta kalmak isterim."