-Kadir Taçgın- Lübeck




S-H Türk Toplumu Eyalet Başkanı  Dr. Cebel Küçükkaraca`nın hava şartlarının trafiği çok kötü etkilemesinden dolayı yol katedemediğini ve Kiel´e geri dönmek zorunda kaldığını bildirerek toplantının açılışını yapan  Bülent Türkyilmaz sözü Türk Veliler Birliği ve S-H Türk Toplumunun temsilcilerine bıraktı.

Türk Veliler Birliği yönetim kurulu adına katılımcıları selamlayarak, „Hoşgeldiniz“ diyen Müjgan Baraşık faydalı bir toplantı olacağını söyledi.

S-H Türk Toplumu adına temel eğitimin önemine ve ailenin çocuğun gelişiminde oynadığı role değinen Serap Ergin konuşmasında iki dilliliğe de yer verdi. Ana dilin iyi öğrenilmesinin ve kullanılmasının gelecekte kişiye sağlayacağı avantajlardan söz ederek, aileleri iki dilli eğitime destek vermeleri için teşvik eden bir konuşma yaptı.Toplantıda konuşan Dr. Cebel Küçükkaraca'da:

S-H Türk toplumu olarak iki dilli eğitim alanında çalışmalar yapıyoruz. önümüzdeki günlerde Hamburg´da bu iki dilli eğitim uygulamasını yapan okulu ziyaret edip, izlenimlerini alacağız. Aynı şekilde Kiel ve Lübeck te de bu uygulamayı başlatmayı arzuluyoruz. S-H Eyaletinde bu iki şehirde göçmenlerin yoğun olduğu bölgelerde bir okul seçilip, yakın zamanda pilot proje olarak uygulama başlatılacaktır. Bu nedenle Türkçe öğretmenlerine ihtiyaç duyulmaktadır.“ dedi.

Söz sırası kendisine gelen Ömer Kanat ise,sunumunu slayt gösterisi ve konuklar ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdi.

Ailelere çocuklarının değerli olduklarını kendilerine hissettirmeleri gerektiğini, 0-8 yaş döneminde verilen eğitimin temel eğitimi oluşturduğunu, anadilinin çocuğa en iyi şekilde öğretilmesini, kelime hazinesinin genişletilmesi için kitap okumanın aşılanmasını ve çocuğun yanında model aldığı kişilerin kitap okumalarının gerekli olduğunu anlattı. Kendi araştımalarının sonuçlarına göre; Almanya´da göçmen kökenli çocukların 10. sınıftan sonra kelime hazinelerinin yetersiz olduğunu açıkladı.

Çocukları yönlendirirken 7. sınıftan itibaren hedeflerinin belirlenmesinde yardımcı olmak gerektiğini aksi taktirde hedef belirlemeyip dokuzuncu ve onuncu sınıftan sonra çıraklık eğitim yeri arayan kişilerin yer bulamayacaklarını söyledi. Ailelerin ve öğrencilerin hedef belirlemeleri konusunda  erken tedbir almalarına ilk sınıflardan itibaren yardımcı olan S-H Türk Toplumu proje sorumluları Mahir Ötün ve Hakan Demirok´un bu şekilde açıkta kalmış öğrencilerin de herzaman imdatlarına yetiştiklerini vurguladı.

Anlattığı konularla ilgili olarak dinleyicilerin yorumlarını alıp genel sorularını yanıtlandıran Ömer Kanat´ın sunumu oldukça hareketli geçti.

Toplantının sonunda özel sorularına birebir cevap alma olanağı bulan katılımcılar toplantıya katılarak faydalı bilgiler edindiklerini, ifade ettiler.