Komedyen Jan Böhmermann, SPD'nin gelecekteki liderlik seçimini kazanacağından emin olduğunu söyledi.

Almanya'da kamu kanalı ZDF'de 'Neo Magazin Royale' programını yaparken 31 Mart 2016'da Erdoğan hakkında şiir okumasının ardından hayatı değişen komedyen Jan Böhmermann, bir süredir lideri olmaktan söz ettiği Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) üye oldu.

Almanya'nın 156 yıllık en yaşlı partisi olan ama anaakım siyasetin tabanını kaybettiği bir dönemde varoluş krizi içine giren SPD'nin 8 Aralık'ta düzenleyeceği kurultay yeni liderlik yarışına sahne olacak. Liderlik adaylığı mühletini kaçırmış olan Böhmermann, 2020 yılının bahar ayları geldiğinde partinin yine yeni lider arayışına gireceği öngörüsünde bulunarak o zaman kendisinin şimdikinden çok daha hazırlıklı halde adaylığını koyacağını söyledi.

Bu da SPD'nin herkesi ayrım gözetmeden hicvetmesiyle tanınan 38 yaşındaki komedyeni ne kadar ciddiye alması gerektiği sorununu beraberinde getirecek.

SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil, TV yıldızının partiye katılımını memnuniyetle karşıladığını duyurdu. 

"SPD'ye hoşgeldin sevgili yoldaş @janboehm" diye tweetleyen Klingbeil, Böhmermann'ı üyeliğin kampanya çalışmalarına katılmak, kapı kapı dolaşmak, seçmenlerle konuşmak ve poster yapıştırmak gibi sıkıcı ama gerekli görevleri olduğu yönünde uyararak ekledi:

"Güçlü sosyal demokrasi için artık bizim safımızda mücadele etmeni dört gözle bekliyoruz."

Ancak SPD'nin Saksonya Anhalt eyaleti teşkilatı Böhmermann'ın üyeliğini haftalar süren uzun değerlendirmelerin ardından kabul etti. Eyaleti Teşkilatı Başkanı Ronald Mormann, Böhmermann'ın partiye yönelik önceki hicivli eleştirilerini affettiklerini söyledi. 

"Hiciv kolay kolay yakayı ele vermez ve Almanya'nın en yaşlı partisinin de tahammülü geniştir. Alman sosyal demokrasisi 156 yıldır insanların görüşlerini açıkça ifade etmesi için mücadele ediyor" diyen Mormann, Böhmermann'ı uyarmayı da ihmal etmedi:

Erdoğan, hakkında küfürlü şiir okuyan Böhmermann'ın 'Cumhurbaşkanı'na hakaretten' yargılanması ve sözkonusu şiirin yasaklanması için hukuki süreç başlatmıştı. Hamburg Eyalet Mahkemesi, 24 mısralık şiirin 18 mısrasının bir daha okunmasını yasaklamıştı.

Alman komedyenin şiiri 'küfürlü eleştiri' anlamına gelen 'Schmähkritik' kategorisinde de değerlendiriliyor.