Kenya'da bulunan Erdoğan, bir basın toplantısı sırasında konuyu değerlendirdi ve "Dönünce nasıl adım atmamız gerektiğine karar vereceğiz. Nihai kararımızı belli olacak" dedi.

Erdoğan daha önce tasarının kabul edilmesi durumunda iki ülke arasındaki diplomatik, siyasi, ticari, askeri ve ekonomik ilişkilerin zedeleyeceğini söylemişti.

Merkel'den 'güçlü ilişkiler' vurgusu

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise kararla ilgili açıklamasında Türkiye ile Almanya'nın "güçlü ilişkilere sahip olduğunu" söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stonltenberg ile düzenlediği basın toplantısında Merkel ayrıca, "Bazı özel konularda farklı fikirlere sahip olsak da Türkiye ile Almanya'yı birbirine bağlayan çok şey var. Dostluğumuz stratejik bağlarımız büyük" dedi.

Bu arada Ankara, Berlin Büyükelçisi'ni de İstanbul'a çağrıldı.

Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nun bugün İstanbul'a gitmesi beklenirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise twitter hesabından yayınladığı mesajda, "Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu sorumsuz ve mesnetsiz Meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak değildir" dedi.

Kurtulmuş: Tarihi hata

Almanya'ya tepkisini twitter hesabından duyuran bir başka hükümet yekilisi olan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise "Almanya Parlamentosu'nun çarpıtılmış ve mesenetsiz bir takım iddiaları soykırım olarak kabulllenmesi tarihi bir hatadır" dedi. Kurtulmuş ayrıca, "Türkiye için bu karar yok hükmündedir" şeklinde bir mesaj da paylaştı.

Tasarı, Avrupa Birliği'nin göçmen akınını kontrol altına almak için Türkiye'nin yardımına ihtiyaç duyduğu bir dönemde geçti.

AKP Sözcüsü Yasin Aktay ise, tasarının Türkiye ile Almanya ilişkilerine ciddi hasar verdiğini söyledi.

Reuters'a açıklama yapan bir başka AKP'li yetkili ise partisinin Meclis Grubu'nun Alman parlamentosunun kararının ardından ortak bildiri yayımlanması için TBMM'ye teklif sunacağını söyledi.