Süheyla Kaplan

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’ta temasları sırasında Amerika öncülüğündeki uluslararası koalisyona Türkiye’nin hem siyasi hem de askeri destek verebileceği yönündeki açıklamalarını Özbolat, ‘’İŞİD’i bugüne kadar destekleyen, kollayan AKP şimdi İŞİD’e karşı askeri müdahale edeceğini söylüyor. Amerika’da ne oldu da birden bire Erdoğan açıklamalarını değiştirdi. 49 rehinenin serbest bırakılmasında MİT’in haberinin olmadığı söyleniyor. Bu senaryo neyin nesi? Meclisin bir an önce toplanması ve tezkerenin Meclis’e getirilmesi gerekir‘’ şeklinde değerlendirdi.


Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimlerini de değerlendiren Özbolat, 2015 yılında genel seçimlerin gerçekleşeceğini ve CHP’nin yönünün daha sola doğru yönelmesi konusunda toplumsal eğlimin yüksek olduğunu söyledi.
Özbolat, ‘’Türkiye şu anda seçim hattına girmiş durumda. AKP’lilerin işi Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasından sonra daha zor. Davutoğlu’nu kimse ciddiye almıyor. Abdullah Gül partiden adeta tasfiye edilmiş görünümünde. Bilindiği gibi CHP çatı adayı olarak MHP kökenli bir adayla cumhurbaşkanlığı seçimlerine gitti. CHP tek başına  en az yüzde 36’lıları yakalayabilecek bir parti. CHP daha sola yönelmeli. CHP gücünü özgürlükten, emekten ve halktan  almalı’ dedi.

CHP BÜTÜN SOL PARTİLERLE BİRARAYA GELEBİLMELİ
CHP’nin bütün sol partilerle biraraya gelebileceğini ifade eden  Özbolat ; ‘’Biz özgürlükten, demokrasiden yana bütün sol siyasi partilerle bir araya gelebiliriz. Bu HDP de olabilir başka bir sol parti de. Sayın Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde mesajları olumsuz mesajlar değildi. Ortadoğu’da kan akıyor. İŞİD Türkiye sınırına dayanmış durumda. İŞİD’i yaratan AKP’dir. Ortadoğu’da akan kanlarda AKP’nin eli var’ diye konuştu.
’ TARİHLE YÜZLEŞİLMELİ’

CHP’nin kitle partisi olduğunu ve tarihle yüzleşmesi gerektiğine inandığını da söyleyen Özbolat, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’CHP’yi Kemalizme sıkıştırmayı doğru bulmuyorum. Bilindiği gibi Kürt kelimesi henüz Türkiye’de konuşulmazken Erdal İnönü döneminde (1991) SHP Kürtlerle koalisyona gitmişti. Kürtler siyasetin önemli aktörleriydi. Kürtlerin hepsini düşman olarak görmek sakat bir düşünce. Bütün Kürtlerin  PKK’li olduğu konusunda bir kafa var. MHP ile ittifak yapan bir parti neden HDP İle ittifakı gündeme getirmesin? AKP’nin  Kürtler üzerinden siyaset yaptığı açık bir olgu. CHP daha özgürlükçü söylemler kullanmalı. Bütün soldaki partilerle bir araya gelecek formül kaçınılmaz görünüyor. Geçmişte hatalarımız varsa özür de dileriz’.
 "ERDOĞAN TÜRKİYE' Yİ SAVAŞA SÜRÜKLEMEK İSTİYOR"
Sağcı görüştekilerin partinin üst yönetiminde yer almalarına karşı olduğunu da belirten Özbolat, ‘’AKP karşısında sol ortak akıl yaratmalı. CHP yeni örgütüyle, yeni stratejisiyle sol kadroların önünü açmalı. Erdoğan apaçık Türkiye’yi savaşa sürüklemek istiyor. Erdoğan’ın yapmadığı tek şey kaldı o da parlamentoyu yakmak’’ şeklinde konuştu.
AVRUPA'DA YENİ BİR ÖRGÜTLENME MODELİNE GİDECEĞİZ

Özbolat yurtdışında yeniden örgütlenme modeline gidileceğini ve CHP ismi altında örgütlenmenin yanlış bir model olduğunu savundu.
Özbolat, ‘’ Almanya’da AKP başta olmak üzere diğer siyasi partiler farklı isimler adı altında örgütlendiler. CHP olarak da genel merkeze bağlı, bir federasyon şekilde örgütlenme modelini getireceğim. Başta Almanya olmak üzere her ülkeye resmi bir temsilcinin atanmasını, yukarıdan aşağıya bir örgütlenme modelini hayata geçireceğiz. Eyalet örgütlenmesi yerine her yerde örgütleneceğiz. Alevisi de, sünnisi de, solcusu da bu tür örgütlenmelerin içinde yer alabilir. Yurtdışındaki vergi sistemi, dernekler statüsü uygulamaları vs. gözönüne alındığında yeni bir örgütlenme modeli kaçınılmaz.' dedi.
Toplantıda CHP Hamburg-Schleswig Holstein eyaleti Başkanı Murat Arslan, Hannover Başkanı Nihat Yazıcı, Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD)  Altona İlçe Belediye Meclis Üyesi Behçet Algan ile Erol Buldak ve Erhan Erdoğan da da hazır bulundu.