Türkiye’ nin 3. büyük kenti, Ege'nin incisi İzmir'i dünyaya açma ve tanıtma amacı ile kurulan Dünya Kenti İzmir Derneğinin Almanya’da kurulan ofislerinin başkanları Berlin’de buluştular. 

Hatırlanacağı üzere geçen yıl İzmir’i dünyaya tanıtma amacı ile kurulan Dünya Kenti İzmir Derneği (DİDER) Almanya’da 5 adet “İzmir Tanıtım Ofisi” açmıştı. Yurt dışında yaşayan İzmir aşığı gönüllülerin açtıkları İzmir Tanıtım Ofisleri yurt dışında İzmir hakkında her türlü bilgi ve bağlantıyı sağlıyor.

Alman dış istihbaratı BND'den kampanya: Ajan arıyoruz Alman dış istihbaratı BND'den kampanya: Ajan arıyoruz

Kent elçisi Almanya'da yaşayan gönüllüler İzmir’in yurt dışında tanıtımını, ekonomik, kültürel, sportif bağlantısını güçlendirecek. 

BAŞKENT BERLİN EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Dünya Kenti İzmir Derneği Almanya ofis başkanları, Berlin’de bir araya geldi. Berlin Ofis başkanı Remzi Kaplan‘ın ev sahipliği yaptığı toplantıya DİDER Yönetim Kurulunu temsilen Başkan Yardımcısı Ruhisu Can Al, Bremen Ofis başkanı Ali Eliş, Bielefeld Ofis başkanı Cemalettin Özer, Ahlen-Hamm Ofis başkanı Ahmet Salıncaklı ve yanı sıra canlı bağlantıyla Frankfurt Ofis başkanı Arif Arslaner katıldı. Berlin Ofis Koordinatörü Ayşe Yılmaz‘ın açılışını yaptığı toplantıya video konferans bağlantısıyla katılan DİDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Güler, öncelikle ev sahipliği yapan Berlin Ofisine teşekkür ederek ” İzmir’in sizlerden beklentisi büyük… Pandemi koşullarına rağmen bu kadar kısa sürede örgütlenerek bir araya gelmeniz, ofis yönetimleri oluşturmanız ve İzmir için sosyal-ekonomik projeler geliştirmeniz muazzam gurur verici. Diliyorum ki bu yıl sizlerin de desteğiyle Almanya’nın en az üç kentinde daha İzmir Ofisi açacağız. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyor, verimli bir toplantı diliyorum” dedi.

İZMİR’LE  ORTAK PROJELER HAYATA GEÇİRİLECEK

Toplantının devamında Berlin Ofis başkanı Remzi Kaplan, DİDER Berlin olarak 2022 yılında yapacakları çalışmaları özetleyerek, başkent Berlin’den İzmir’e pek çok alanda fayda sağlayacak projeleri hayata geçireceklerini söyledi. Kaplan “ İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Tunç Soyer ve yönetim kurulu başkanımız Sn. Ahmet Güler’in Zeus Sunağı ile ilgili hassasiyetini yakından takip ediyoruz. Bu hususla ilgili yapılan tüm girişimlere Berlin DİDER olarak gerekli katkıyı yapmaya hazırız. Sadece başkent değil, aynı zamanda bir kültür sanat şehri olan Berlin ile İzmir’i pek çok projede bir araya getireceğiz. Ayrıca bugün toplantıya katılarak bizleri onurlandıran tüm ofis başkanlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sonrasında yönetim kurulu başkan yardımcısı Ruhisu Can Al, derneğin İzmir’deki çalışmaları hakkında bilgi vererek ofis başkanlarının sorularını yanıtladı. Al’ın yaptığı detaylı bilgilendirmenin ardından, ofis başkanları yakın zamanda DİDER ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanması öngörülen işbirliği protokolüne dair görüş ve önerilerini bildirdiler.

Arkasından tüm ofis başkanları tek tek söz alarak, bu yıl gerçekleştirecekleri çalışmalar hakkında detaylı sunumlar gerçekleştirdiler. Yapılan sunumlar sonucu tüm ofis başkanları bulundukları kentin belediye başkanlarının ve heyetlerinin İzmir’e davet edilmesi ve ağırlanması konusunu gündemlerinin birinci maddesi yapmayı kararlaştırırdı. Bunun yanı sıra “Visit İzmir” uygulamasının Almanya’da tanıtılması, İzmir’e dair tanıtım materyallerin Almanya’da ilgili kurum ve kişilere ulaştırılması, “İzmir Gençlik Başkenti” Vizyonuna uygun projelerin geliştirilmesi, üniversiteler arası iş birliği, kentler arasında karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve yanı sıra sivil toplumun güçlendirilmesine yönelik mekanizmalar geliştirilmesi gibi konularda ofis başkanları mutabık kaldılar.

İZMİR’İN BÜYÜK TURİSTİK POTANSİYELİ KULLANILACAK 

Toplantının sonunda DİDER Berlin Kurumlar Koordinatörü Doğan Azman, Almanya’da Türkiye kökenli eski siyasetçilerin ve kanaat önderlerinin yer alacağı yeni bir dernek kurulacağından bahsederek kendisinin de yönetimde bulunacağını ve DİDER’i bu yeni yapıyla buluşturmak istediğini söyledi. Doğan Azman ayrıca DİDER Berlin olarak turizm ağırlıklı çalışmalara da önem vereceklerini ve İzmir’in turizm alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Yaklaşık 4,5 saat süren toplantıda tüm ofis başkanları, Berlin Ofis Başkanı Remzi Kaplan’ın DİDER Almanya Sözcülüğü görevini üstlenmesini oy birliğiyle teklif ettiler ve Kaplan’ın bugüne kadar sahip olduğu tecrübe ve deneyimin dernek için önemli bir kazanım olduğunu vurguladılar. Kaplan bu görevi büyük bir onur ve mutlulukla kabul ettiğini belirterek, ofis başkanları olarak kısa zamanda aralarında oluşan uyum ve dayanışmadan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Kaplan bu kararın hemen ardından, yüz yüze toplantıların düzenli yapılmasını önerdi ve bir sonraki toplantının Bremen‘de ofis başkanı Ali Eliş‘in ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı.

Karar tutanağının imzalanmasının ardından toplantı hediye takdimi ile sona erdi.

Efes ve Bergama’dan sonra İzmir’de dört yeni alanın daha Dünya Mirası olarak tescillenmesi ve İzmir'in dünyada en çok UNESCO Dünya Mirası Alanı’na sahip şehirlerden biri olması için kentin farklı kurumları harekete geçti. Bu alandaki vizyon ortaklığı çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Vakfı’nın davetiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, ilçe belediyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Bergama’da “İzmir Turizmi ve UNESCO Dünya Mirası Alanları” çalıştayında buluştu.. Türkiye'nin Avrupa’sı ve en çağdaş kentlerimizden birisi olan İzmir’in bu oluşumla Avrupa’ya , Dünyaya açılması İzmirli ve İzmir’in dostları Almanyalı Türkler arasında büyük bir sevinçle karşılanmış bulunuyor.

Mehmet TANLI