DUİSBURG’DA HALİDE EDİP ADIVAR ADINA AĞAÇ DİKİLDİ

 

Almanya'nın Duisburg kentinde dün ünlü yazar Halide Edib Adıvar adına bir ağaç dikildi.

 

Duisburg şehrinde faaliyet gösteren Duisburg Çevre Dairesi ve Duisburg Kalkındırma Dairesi'nin birlikte düzenledikleri Duisburg Çevre Günleri çerçevesinde, nüfusunun yüzde altmışı Türk kökenli göçmenlerden oluşan ve Şairler Semti diye anılan mahalleye Türk yazar  Halide Edib Adıvar adına bir ceviz ağacı dikildi.

Agaç dikme törenine, Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolusu Fırat Sunel, Duisburg Belediye Başkanı Erkan Kocalar ve Duisburg kütüphanesi ve kültür evlerinden temsilcilerin katıldı.
Törende yapılan konuşmalarda, Türkiye'de 1884 ile 1964 yılları arasında yaşayan ve yazarlığı ile ünlenen Halide Edib Adıvar'ın hayatı ve kitapları anlatıldı.Konuşma kürsüsüne ünlü yazar  Halide Edib Adıvar'ın Almancaya çevrilmiş "Türkün Ateşle İmtihanı" adlı romanı kondu.

Törene katılan ve Duisburg Belediye Başkanı Erkan Kocalar ile dikilen ağacın levhasını açan Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolusu Fırat Sunel, birde konuşma yaptı.

“Bugün burada anlamlı bir tören için toplanmış bulunuyoruz“ diye sözlerine başlayan Fırat Sunel, “Sadece edebi açıdan değil, Türk tarihi adına önemli bir gün. Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda oldukça önemli bir rol oynayan yazar Halide Edib Adıvar'ı anmak ve onun adına bir ceviz ağacı dikmek için toplanmış bulunuyoruz.Türkiye Cumhuriyeti'nin bir temsilcisi olarak, bir Türk yazarının adına burada ağaç dikilmesi benim için büyük bir mutluluk. Müstesna bir mutluluk yaşıyorum“ dedi.

 

Goethestr., Schillerstr., Kantstr. gibi sokak adlarıyla Şairler Semti adını alan mahalleye, son üç yılda sırasıyla Nazım Hikmet, Yunus Emre ve Ahmet Akif adına da birer ağaç dikilmişti.

Bu sene Halide Edib Adıvar adına dikilen ceviz ağacı'nın lavhasına, yazarın "Hürriyet denilen şey, biliyoruz ki, tıpkı aşk gibi her gün yeniden kazanılması gereken bir şeydir. Nasıl her gün aşk istersek ve aşkı kaybedersek, hürriyeti de öyle ister ve kaybederiz. Hürriyet kavgası hiçbir zaman bitmez, alanı hiçbir zaman sükun bulmaz" dizeleri yazıldı.


Tören, bir grubun seslendirdiği Türkü dinletisi ve verilen açık büfe ikramıyla son buldu.