Süheyla Kaplan

   Münih








   



 TÜRK-ALMAN DOSTLUK FEDERASYONU DOSTLUK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU




Türk Alman dostluğuna kültürlerarası dialog ve sevgiyle yaklaşarak olumlu katkıda bulunanlara verilen ''DTF'' dostluk ödülleri ,Dernek Genel Başkanı Cihan Sendan'ın daveti ve Eyalet Parlamento Başkan Yardımcısı Jörg Rohde desteği ve Münih Anakent Belediye Başkanı Christian Ude himayesinde Parlamento Senato Salonunda gerçekleştirilen törenle sahiplerine verildi.

  

Törenin açılış konuşmasında Parlamento Başkan Yardımcısı Rohde, iki ülke arasındaki karşılıklı güvene dayanan ilişkiler içinde Bavyera eyaletinin Türklerle  gurur duyduğunu ifade ederek,  Türk emek gücü ve girişimcileri olmadan Bavyeranın ekonomik kalkınmasının düşünülemeyeceğini söyledi.

 

Yedi dalda verilen dostluk ödülerinden  politika dalında bu yıl Almanya Başbakanı  Angela Merkel'e verildi.

 

Berlindeki Başbakanlıkta daha önce gerçekleştirilen ödül töreninden alıntılar yapılan törende, Başbakan Merkel’in  '' Ben sadece Türk kökenlilerin değil, ülkenin bugünkü refah seviyesine gelmesine katkısı olan buradaki tüm Türklerin de Başbakanıyım '' sözleri büyük alkış aldı.

 

 DTF Kültür dalında ödül kabaretist Hagen Rether'e verildi.

    

’70 GAZETECİNİN YAZDIKLARINDAN DOLAYI HAPİSTE OLMALARI UTANÇ VERİCİ’

 

Medya dalındaki ödülü alan  Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Türkiyede basın özgürlüğü krizde şeklinde dünya basınında yer alan haberlere değinirken , son yıllarda Türkiye’de  gazetecilik mesleği adına kara leke olarak geçecek tutuklamalar olduğunu ve  70 gazetecinin yazdıklarından ötürü hapiste olmalarını utanç verici olarak değerlendirdi.

 

Sertel, ‘’Ülkesini seven ve Türkiye’de yaşamaktan gurur duyan bir gazeteci olarak bu ödülü tüm tutuklu gazeteci arkadaşlarıma, kardeşlerime ithaf ediyorum'' dedi.

  

Spor dalında Alman Milli Futbol takımı ve Fenerbahçe eski kalecisi Harald 'Toni' Schumacher'e ödülünü TC Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş verirken, Eğitim dalında Robert Bosch Vakfı eski yöneticisi Dieter Berg,Ekonomi dalında 1990 yılında Türk Hava Yolları ile Lufthansanın kurdukları ve Almanyanın 20  şehrinden Türkiyenin birçok noktasına filosundaki 30 uçakla  yılda 8 milyon yolcu taşıyaran  Sunexpress havayolu şirketine verildi.

   

Dostluk Federasyonuna verdiği destekten ötürü Stern yatırım Grubu adına Hans Kilger ödüllendirildi.

 

ALİ KILIÇ’A ONUR ÖDÜLÜ   


 

2001 yılında Türk-Alman Dostluk Federasyonunun kurucuları ve Federasyonun Onursal Başkanları Ali Kılıç ile Metin Ercenk'e  onur  ödüllerini Münih Anakent Belediye Başkanı ve eyaletin Başbakan adayı Christian Ude verdi.

 

 Ude, Türkiye’nin hapiste yatan gazetecilerle isminin anılmamasını ifade ederek, Türkiye’de son dönemlerde gazeteci tutuklamalarına dikkat çekti.

 

Ude, ‘’Bunca gazetecinin hapiste yatmasını anlamış değilim. Türkiye’nin bundan bir an önce kurtulması gerekiyor’ dedi.

 

BAŞBAKAN ADAYINDAN KILIÇ’A ÖVGÜ DOLU SÖZLER

 

1972 yılında Tunceli’nin Pülümür ilçesinde Ali Kılıç’ı küçük bir çocukken tanıdığını ve daha sonra Almanya’da önemli işler başardığına dikkati çeken Ude, ‘’Kılıç, Almanya’da iki toplum arasında dostluk köprülerinin oluşmasında ciddi katkıları oldu. Buradaki tüm siyasi partilerle ikili ilişkiler geliştirerek Türkleri ve Türk kültürünün Almanya’ya tanıtılmasında , önyargıların giderilmesinde katkıları olmuştur. Ali Kılıç ismini her duyduğumda üç dört adım geri çekilerek, ne yaptığını ve hangi önemli projelere imza attığını izlemenin keyfini yaşıyorum’ şeklinde konuşmasını tamamladı.