Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde (KRV) Türkiye kökenli engellilerin bilinçlendirilmesine yönelik dernekleşme çabaları sürüyor.  Sayıları  oldukça az olan Türk engelli derneklerine son halka Dortmund’da eklendi. Çok sayıda Türkiye ve göçmen kökenli engellinin bulunduğu kentte, bugüne kadar kendi sorunlarını kendileri halletmeye çalışan vatandaşlara, dernek çatısı altında daha bilinçli ve profesyonelce yardım sunulacak. Ailesinde engelli bulunan bilinçli vatandaşların, kendi yaşadıkları sıkıntıları başkalarının da çekmesini önlemek amacıyla hareket ederek kurdukları dernek, BeMig e.V. adıyla hizmete başladı.

Ateş düştüğü yeri yakıyor

“Ateş düştüğü yeri yakıyor” diyerek, ailesinde engelli bulunanların yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Dernek Başkanı Ali Osman Aktaş, ”Siz hiç tekerlekli sandalyede koşmayı, gözlerinizi bağlayarak annenizi görmeyi, kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini su içirmesini, konuşamadığınız halde şarkı söylemeyi, zihinsel engellilere geri zekalı denmesini işitmek durumunda kaldınız mı? ” Her sağlıklı kişi bir engelli adayıdır. Dışarda pek benimsenmese de ateş düştüğü yeri yakıyor. Bizim bu derneği kurmamızın temeli burada yatıyor” dedi.

Almanya’da yaşayan engelli vatandaşların dil sıkıntısı ve kültür sıkıntısı olmak üzere iki temel sıkıntıları olduğunu kaydeden Ali Osman Aktaş, sıkıntıları daha rahat gidermek  amacıyla engelli vatandaşlar ya da yakınlarının kendileriyle iletişime geçmelerini istedi. Belediye, eyalet ve federal düzeyde politikacılarla irtibata geçerek sıkıntılara çözüm olmayı istedikleri vurgulayan Aktaş, kendilerine yardımcı olmak , maddi ve manevi olarak desteklemek isteyen kişi ve kurumların yardımlarını beklediklerini söyledi.

Hala tabu olarak görülüyor

Almanya’da olunmasına rağmen engelli çocukların utanma duygusuyla evlerde izole edildiğini kaydeden   engelli annesi  Aktaş, engelli çocukların utanılacak bireyler olmadığını söyledi. Dernek çatısı altında bu sıkıntıları birlikte aşmak istediklerini dile getiren Aktaş, ailelere “çocuklarınızı izole etmeyin” diye seslendi.

Kimi soyadını vermek istemedi, kimi “bizim başka engellimiz yok” diyerek savunmaya geçti

Engelli olmanın öyle pek de kolayca dile getirilemediğini vatandaşların tavrından görmek aslında mümkündü. İsminin Deniz olduğunu söyleyen ve soyadını vermek istemeyen engelli vatandaşımız, dernekleşme sayesinde dayanışma imkanı olacağını belirtirken, torunu engelli olan Fadimeana Öztaş,”Bizim engellimiz yoktu. Kızım eşinden ayrılırken strese girdi çocuğu engelli oldu. Bizim öyle fazla engellimiz yok. Bu dördüncü çocuğu kızımın” diyerek savunmaya geçme gereği hissetti.

12 yaşında otizm hastası oğlu olan Ayşe Özdil, 12 yıldır haklarını savunmak için resmi makamlarla uğraştığını belirtti. Kendisinin Almanca bildiği için fazla sıkıntı çekmemesine rağmen, çok sayıda vatandaşın zorluklarını gördüğünü kaydeden Özdil, ailelere “Çocuklarınızdan utanmayın ve arkasında durun. Önce siz kabul ederseniz, toplum da kabul eder. Çocuğunuza yardım edebilmek için dağ gibi arkasında durun” dedi.

Çevremde haklarını bilmeyenler var

22 yaşında engelli oğlu olduğunu  belirten Müslüm Güzeldal da, çevresinden örnek vererek, vatandaşların engellilere sunulan tüm hak ve imkanlardan haberleri olmadığını, bu derneğin bilgi eksikliğini gidermeyi amaçladığını söyledi.

Dortmund  Türk Engelliler Derneği BeMig e.V.  Uhlandstr. 3, 44147 Dortmund adresinde bulunuyor. Derneğe 0231 / 330 352 64 nolu telefon veya [email protected] , [email protected] adreslerinden ulaşılabilir. Dernek hakkında www.bemig.de adresinden de geniş bilgi almak mümkün.