Dortmund ile Trabzon kardeş oluyor. İki kent arasında 2007 yılında başlatılan kardeşlik yolunda en önemli adım atıldı. Trabzonl ile kardeşlik konusunu görüşen Dortmund Belediye Meclisi, oy çokluğu ile aldığı kararla kardeşliğe onay verdi. Toplantı öncesinde oylamanın kısa sürede yapılması bekleniyordu. Ancak,Türkiye'de Gezi Parkı nedeniyle yaşanan olayların gündeme getirilmesi üzerine çok sayıda kişi görüş alıp konuşmak istedi. Yaşanan gelişmeleri eleştiren kimi üyeler, kardeşlik kararını erteleme konusunda öneri verdiler. Belediye Meclisi'nin büyük çoğunluğu Trabzon'la kardeşliği istediği için erteleme önerileri reddedildi. Konuşmaların ardından yapılan oylamada, 7 yılı bulan ilişkilerin kardeşliğe dönüşmesi kararı çıktı.


6 yıl önce Dortmund Uyum Meclisi'nin tavsiyesi üzerine göndeme gelen Trabzon'la kardeşlik konusu, 2009 yılından itibaren karşılıklı ziyaretlerle olgunlaştırılmaya çalışılıyordu. Dortmund'da 35 bini Türk vatandaşı olmak üzere 60 bine yakın Türk kökenli vatandaş bulunuyor. Dortmund ve çevresinde önemli sayıda Trabzonlu vatandaş yaşıyor.


Karar sonrası çok mutlu olduklarını belirten Dortmund Trabzonlular Derneği Başkanı Ramazan Kabataş, "Bugün ilimiz için çok önemli bir projeye adım attık. Bu kolay olmadı. Uzun soluklu bir çalışma oldu. Bu bizim için değil gelecek nesiller için güzel bir çalışma olacak. İki ülkenin çocukları, gençleri birbirlerini daha yakından tanıyacak. Trabzon burada daha yakından tanınacağı için, turizm potansiyeli de artacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.


Kabataş, önümüzdeki aylarda Dortmund'da Trabzon haftası düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi. Dortmund Belediyesi'nin kararını bekleyen Trabzon Belediyesi'nin de kısa sürede konuyu görüşerek karara bağlaması bekleniyor. Trabzon'un kararından sonra ise, tarafların bir tarih belirleyerek imza töreniyle kardeşliği resmi hale getirmesi bekleniyor. Dortmund'un İngiltere'nin Leeds, Fransa'nın Amiens, İsrail'in Netanya, ABD'den Buffalo, Rusya'nın Rostow am Don, Sırbistan'ın Novi Sad, Çin'in Xi'An ve Almanya'nın Zwickau kentleriyle kardeşlik ilişkisi bulunuyor. İmzaların atılmasıyla birlikte Trabzon resmen Dortmund'un 9.kardeş kenti olacak.