Frankfurter Allgemeine Zeitung’un haberine göre, UNESCO ’nun başvuru ile ilgili olarak gönderdiği cevap yazısında "atıcılık kralının doğuştan Alman olmamasının geleneklere ters düşmesi, oluşumun standartlarına uygun olmamasına dayalı olarak sert ve dışlayıcı yapılan tartışmalar oldu. Bu nedenle başvurunuzun işleme alınması ertelendi" ifadeleri yer aldı. Komisyonun, atıcılık derneklerinde yapılacak dini açılımların, Hıristiyanlığa dayalı kuruluş ilkelerine ters düşmesini anlayamadığı vurgulandı.


Almanya Tarihi Atıcılar Birliği (BHDS) tüzüğüne göre derneğe sadece katolik kökenli Hıristiyanlar üye olabilir. Almanya'da doğup büyüyen Mithat Gedik'in katolik eşine ve çocuklarına rağmen dışlanması büyük tepki çekti. 

ATICILAR KULÜBÜ SÖZCÜSÜ: "HIRİSTİYAN DEĞERLERİ TEMSİL EDİYORUZ"

Almanya Tarihi Atıcılar Birliği (BHDS) adına yönetim kurulu sözcüsü Rolf Nieborg ise  UNESCO'yu kastederek sunlari ifade etti, " Onlar, 800 yılı aşkın süredir Hıristiyan değerlerini temsil ettiğimizi anlamadılar" dedi. Nieborg’un UNESCO’nun cevap yazısında ırkçı bir yaklaşım ifadesini kullanılmasını kendilerini kızdırdığını vurguladı.

MİTHAT GEDİK OLAYI

Geçtiğimiz yıl, Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletine bağlı Werl kentinin Sönnern köyünde ’Atıcılar Kralı’ seçilen Mithat Gedik’ten Müslüman olduğu için ünvanı geri istenmişti. Tüzük gereği Katolik bir kulübe Müslüman birisinin üye olamayacağını savunan Tarihi Alman Atıcı Kardeşlikleri Federasyonu’nun tavrına, başta üyesi olduğu Werl kentinin Sönnern köyündeki Atıcılar Kulübü ile Almanya genelinde toplumun birçok kesiminden ve üst düzey yetkililerden tepki gelmişti.

Büyük tartışmalar yaratan olay sonrası geri adım atan BHDS "Bir kereye mahsus olmak üzere, bir yıl kral kalmasına itiraz etmeyeceğiz demiş ve bir daha böyle bir istisna yapılmayacağı da açıklamıştı. Ayrıca, Mithat Gedik’in kralların yarıştığı bölge atıcılar yarışına katılamayacağı kararını almıştı.