Tarihçilerin, ABD’yi İspanyol denizci Kristof Kolomb’un 1492’de keşfettiği konusunda hem fikir olduklarını ve bütün tarih kitaplarında bunun böyle yer aldığını hatırlatan Der Spiegel: “Şimdi Recep Tayyip Erdoğan çıktı, kameraların önünde kendi tarih anlayışını ortaya koydu. Latin Amerika ile Müslümanlar arasındaki irtibatın 12. yüzyıla kadar gittiğini, Amerika’yı da Kristof Kolomb değil, 1178’de Müslüman denizcilerin keşfettiğini söylüyor” diye yazdı.

CAMİ DEĞİL, CAMİ SİLÜETİ

Erdoğan, Kolomb’un anılarında Küba sahillerinden yüksek bir tepede cami göründüğünü aktardığını, bunun aynısını Küba’da yapmaya hazır olduğunu belirttiğini aktaran Der Spiegel, “Bu iddiayı ilk olarak 1996 yılında tarihçi Youssef Mroueh gündeme getirdi. Ancak cami iddiası, bizzat Youssef Mroueh’in tarihçi arkadaşları tarafından farklı aktarılıyor. Onlara göre, Kolomb’un anılarında bahsettiği husus, Küba dağlarının cami siluetini andırdığı şeklindedir” ifadelerini kullandı.

AMERİKA’YA İNSANLAR 15 BİN YIL ÖNCE AYAKBASTI

Kolomb’un ilk olarak Karayip Adaları’na ulaştığını hatırlatan Spiegel, Amerika’ya insanların 15 bin yıl önce ayak bastığını, birçok tarihçinin Kolomb’un Amerika’yı ilk keşfeden kişi olmadığını düşündüğünü, takriben 1000 yıllarında İskandinav denizcilerin Amerika’yı keşfettiklerini, ancak asıl kabul gören keşfi Kristof Kolomb’un yaptığını da okuyucularına aktardı.