Adil Yiğit-Hamburg



 SOSYAL DANIŞMALIK BÜROSUNA KİLİT VURULMASI HALKI AYAĞA KALDIRDI


Hamburg nüfusunun en çok yaşadığı altıncı büyüklükteki ilçe olarak tanınan Wilhelmburg'da, göçmenlerin oranı % 55,2. Sokakta karşılaşılan her iki kişiden biri göçmen kökenli. Özellikle de Türkiye kökenli göçmenler hayatın ayrılmaz bir parçası halindeler. İşyerleri ve kahveleriyle, emeklisinden, işsizine park yerlerindeki sohbet ortamlarıyla, Türkiye'nin Anadolu'daki bir ilçesini andırmakta.



ELBFİLARMONİ VE ULUSLARARASI BAHÇECİLİK FUARINDA MİLYONLAR NEDEN ÇÖPE GİTTİ?


İlçe Belediyesinde haftada 4 gün olmak üzere 26 yıldır sosyal danışman olarak çalışan, Türkiye kökenli hemen her göçmenin yakından tanıdığı Hasan Çınar ile dayanışma, taşınan dövizlerle ve yapılan konuşmalarla Almanların da dikkatini çekti.

Baş örtülüsünden, modern giyimlisine , emeklisinden- gencine kısa zaman içinde biraraya gelen Türkiye kökenli göçmenlerden Kalender Mike " Elbfilarmoni'de (Hafen City'de kültürel proje) 500 milyon euro neden yanlış hesaplar sonucu sokağa atıldı? Wilhelmsburg semtinde birkaç hafta önce sona eren, IGS -Internationale Gartenschau- Uluslararası Bahçecilk Fuarında yaşanan 37 milyon euro zararın faturası biz göçmenlerden tasarruf yapılarak mı çıkartılacak ?" sorularıyla bölge halkının 2014 yılı yerel seçimlerinde SPD'ye kırmızı kart göstereceğinin işareti olarak değerlendirildi.



KISA ZAMAN İÇİINDE 1000 İMZA TOPLANDI


Kısa zaman ilçe sakinlerinin biraraya gelerek oluşturdukları bir inisiyatif, 1000 imza toplayarak 'Belediye bünyesindeki sosyal danışmanlık bürosu kapatılmasın' içerikli dilekçelerini yetkililere vermelerine rağmen, taleplerine kulak verilmemesini anlaşılmaz buldular.

 Çevredeki Türkiye kökenli göçmenlerin mevcut yasalar ve sosyal haklar, çeşitli forumların doldurulmasındaki zorluklarında ilk uğradıkları adres olan Hasan Çınar'ın gitmesi, Belediye içindeki alman yetkililerin de sessiz tepkisine yol açtı. İsimlerinin yazılmasını istemeyen birçok yetkili, bundan sonra işlerinin daha da zor olacağını bildiklerini açıklayarak, uygulamadan rahatsızlıklarını ifade ettiler. Belediye Meclisinde bulunan tüm Meclis Üyeleri kapatılmaya karşı çıkmalarına rağmen, Hamburg merkezi idarede yapılan "sosyal kısıtlama" tipik bir SPD (sosyal demokrat parti) uygulaması olarak değerlendirildi. 

26 YILDIR YALNIŞ PROJEDE Mİ ÇALIŞTI ?



Konuya yönelik görüşüne başvurduğumuz ilçe Belediyesinde yetkili bölüm şefi Martin Kloszowski, " semtin diğer bölgelerinde bulunan danışma bürolarının ihtiyaca cevap vereceği" açıklamasında bulundu. Çınar'ın Gençlik dairesine bağlı bir projede çalışmasına rağmen, daha çok yaşlı emekli, engelli, oturma dairelerinde sorunlari olanlar ve geri dönüş yapmak isteyenlerin problemlerine yardımcı olduğunu ifade ederken, birnevi 26 yıldır "yalnış projede çaışıiyordu" demediği kaldı.




Sorunun kendisini aştığını ifade eden Kloszowski, topu son dönemdeki sosyal kısıtlamaları , yanlış uygulamaları ve göçmenler aleyhine sert tutumlarıyla kamuoyunda tepkiler alan Eyalet Sosyaldemokrat yönetimine atarak ve 'karar merciinin kendisi olmadığını ' ifade ederek, sorumluluk almamaya çalıştı.

Gençlik Bakanlığı bünyesinde başka bir projede çalışağı belirtilen Çınar'dan sonra, Türkiye kökenli göçmenlerin sorunlarıyla başbaşa kalacakları ve çaresizlik içinde oldukları her hallerinden belliydi.