27 Mayıs 1995'ten bu yana yıllardır Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybolan ya da faili meçhul cinayetlere kurban giden çocuklarının ve yakınlarının faillerini arıyor. Eylemin 600. haftasında Berlin ve Hamburg'da da Cumartesi Anneleri için bir destek eylemi yapıldı.



Berlin'de Türkiye kökenlilerin yoğun yaşadığı Kreuzberg ve Hamburg'daki Altona semtinde düzenlenen oturma eyleminde, Türkiye'de gözaltında kaybolanların fotoğrafları ve söz konusu kayıplarla ilgili dövizler sergilendi. Yapılan açıklamalarda 21 yıldır faillerin hiçbirinin cezalandırılmadığına dikkat çekillerek, geçen zamana karşın mücadelesini yılmadan sürdüren Cumartesi Anneleri'ne desteğin süreceği dile getirildi.

Deutschland Berlin - Solidarität-Kundgebung für die Samstagsmütter Türkei (DW/Ö. Coskun)

"Türkiye'nin BM Sözleşmesi'ni imzalaması gerekiyor"

Uluslararası Af Örgütü Almanya eski Genel Sekreteri Selmin Çalışkan da Berlin'deki destek eyleminde yer aldı. Çalışkan, uluslararası baskının netice verebilmesi için Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in (BM) Gözaltında Kayıplar Sözleşme'sini imzalaması gerektiğini ifade etti. Bu sözleşmenin maddelerinin kayıplar ve faili meçhul cinayetlerde yaptırım gücü olduğunu belirten Çalışkan bu nedenle Türkiye'nin uzun yıllardır sözleşmeyi imzalamayı reddettiğini söyledi.