Avrupa Parlamentosu'nun Yeşiller Partisi mensubu Fransız üyesi Daniel Cohn-Bendit, partinin Avrupa Birliği'nde bütçe disiplini anlaşmasına karşı çıkma kararının ardından parti üyeliğini sona erdirdi.

 

Yeşillerin en bilindik simalarından, 1968 yılında Paris'teki öğrenci hareketlerindeki rolüyle tanınan Cohn-Bendit'in ayrılığı, parti içinde ve Sosyalistlerin Yeşillere kabinede iki bakanlık verdiği Fransa'da tartışmalar yaratabilir.

 

Fransız Yeşillerin büyük kısmı, mali sözleşmenin AB'deki krize uzun vadeli çözümler getiremeyeceği ve çevre dostu politikalar üretilmesine yardımcı olamayacağı kararı yönünde oy kullandı.

 

Fransa'nın mali sözleşmeyi önümüzdeki ay onaylaması bekleniyor. Ancak koalisyondaki bir bölünme, Sosyalistlerin sağ muhalefetin desteğine ihtiyaç duyması ve siyaseten küçük duruma düşmesine yol açabilir.

 

Fransız i-Tele kanalına konuşan Cohn-Bendit, 'Dünkü konsey çok acıklıydı. Bu harekete üyeliğimi askıya alma kararı aldım. Yeşillerle aramdaki bağın artık koptuğunu görüyorum' dedi.

 

Fransız Yeşiller partisinin mali sözleşmeye yaklaşımını 'tutarsız' bulduğunu söyleyen Cohn-Bendit, partinin iktidar koalisyonundan çekilmesi ve bütçeye karşı oy kullanması gerektiğini söyledi.

 

Cohn-Bendit, 'Bu sol politika eğilimine destek vermek istemiyorum' ifadesinde bulundu.

 

Öğrenci hareketlerindeki rolü sebebiyle 'Kızıl Danny' lakabı takılan Cohn-Bendit, 1999 yılından beri Fransa'daki Yeşil partilerden milletvekilliği yapıyordu ve Avrupa Parlamentosu'ndaki Yeşiller grubunun da eşbaşkanıydı. (© EurActiv)