Bu nasıl anne?

Almanya'nın en küçük eyaleti Lübeck'e bağlı Ostholstein bölgesinde oturan 49 yaşındaki anne Maike B. kızları 27, 18 ve oğlanları 17, 15 ve 10 yaşında olmak üzere 5 çocuk annesi. Annenin amacı sosyal yardımdan geçinmek için 4 çocuğuna tekerlekli sandalyede oturmaları ve eve gönderilen yetkili makamlardan uzmanlar ve denetim kontrollerinde aşırı rahatsız olduklarını göstermeleri ve söylemeleri için baskı yaptığı belirtildi.

Tekerlekli sandalyede oturmaya zorladı

Anne Maike B., 4 sağlıklı çocuğu için doktora yanlış söylemleriyle raporlar aldığı ve sağlıklı çocukları günde saatlerce sandalyede oturmaya zorladığı, hatta sözünü dinlemedikleri durumunda hastalanıp zorlu tedavi görmeleri gerektiğini ileriye sürerek tehdit ettiği ifade ediliyor. Fazla yardımdan faydalanmak için doktorlara ve yetkililere çocukların ağır şekilde hasta olduklarını söylediği aktarılıyor. 2010 ile 2016 yılları arasında haksız yere 140 bin Euro sosyal yardım aldığı açıklandı.

İlk duruşma gerçekleşti

Maike B'nin (49) Lübeck eyalet mahkemesinde yargılanmasına başlandı. Savcıya göre, çocukları gereksiz tıbbi tedavi görmek zorunda kaldı. Tanık olarak, 27 yaşındaki kızı Jessica R. verdiği ifade de annesini ağır şekilde suçladı. Suçlamalara göre, çocuklar günde birkaç saat tekerlekli sandalyede oturmak zorunda kaldılar. Savcı, bugün 18-10 yaşları arasında çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin sonucu olarak acı çekeceğini söyledi.

Kızı ifade verdi

Büyük kızı ifadesinde annesini suçlarken, kızı Jennifer (18), cam kemik hastalığına yakalandığı gerekçesiyle, okulda beden eğitimi dersinden serbest bırakıldığı ve daha sonra okul değiştirmek zorunda kaldığı söylendi. Annesinin, çocuklarının, annenin istediği gibi, günün çoğunu tekerlekli sandalyede oturarak geçirmemesi durumunda, felç olabileceği tehdidiyle ikna ettiği söylendi

Ticari dolandırıcılık

.Mahkemede hakim Lukowicz başkanlığında görülen davada, suçlamaları ise ticari dolandırıcılık ve sunulan bakım servislerin kötüye kullanılması. Genel olarak, Maike B.'nin sahte raporlar ve onayların bakım ve bakım fonlarını toplamda 140.000 Euro ile kandırdığı. Mahkemede toplam 43 tanık ve altı uzman dinleneceği ve ekim ayında karar verilmesi bekleniyor. Duruşmaya önümüzdeki günlerde devam edilecek.

Emine SONUGÜR / LÜBECK