Çocukları IŞİD’e katılan ebeveynler  Suriye ve Irak’ta cezaevinde bulunan Alman IŞİD üyelerinin çocuklarının Almanya’ya geri getirilmesi talebiyle yarın Berlin’de Dışişleri Bakanlığı önünde gösteri düzenleyecek.

Alman basınında yer alan haberlere göre, IŞİD’e çocukları katılan ebeveynler Federal hükümetten savaş bölgesinde doğan ve şu anda cezaevinde bulunan çocukların Almanya’ya kabul edilmesini talep ediyor.

Berlin Polis Merkezi Basın Dairesince yapılan açıklamada gösteriye yaklaşık yetmiş ailenin katılacağı gösteriye özel devlet koruması da eşlik edecek.

Tagespiegel gazetesi internet sayfasında yer alan bilgiye göre Suriye ve Irak’ta ceazevinde yaklaşık yaklaşık elli Alman çocuk bulunuyor. Yine gazetenin aldığı enformasyona göre Alman Dış İstihbarat Servisi (BND) Almanya’dan İŞİD’e katılan militanların kimliklerini Suriye’de saptadı. Alman Gençlik Dairesi birimi sözkonusu aielerin bakım hakkı olup olmadığını araştırıyor. Gençlik Daireleri bu saptamayı güvenlik birimlerinin verdiği bilgiler doğrultusunda yapıyor.  Berlin’den 130 kadın ve erkek ISİDD’e katıldı, bunun yirmisi savaşta hayatını kaybetti. Yaklaşık altmış militanın Berlin’e geri döndüğü kaydedildi.

Bilindiği gibi Alman hükümeti, Irak’ta İŞİD üyesi oldukları gerekçesiyle cezaevinde bulunan Alman kadınların çocuklarının Almanya’ya getirilmesi için bir program başlatmıştı. Daha önce ‘der Spigel dergisinde’ yer alan bir habere göre cihatçı olduğu öne sürülen yaklaşık on iki kişinin çocuklarını yanlarına alabilecek akrabaları bulunduğu ifade edilmişti. Daha önce Alman güvenlik güvenlik birimleri yaptıkları açıklamada, Almanya’ya geri gelen çocuklara ‘radikalleşme ihtimali ile değil, ebeveylerinin mağduru’ olarak yaklaştıklarını dile getirmişti.

SÜHEYLA KAPLAN