Başbakan Merkel hükümetindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi önde gelen isimlerinden Laschet, çifte vatandaşlığın sona ermesi üzerine anlaşma sağlandığını söyledi.

Almanya ile Türkiye arasında son dönemde yaşanan gerginliklerin ardından yeniden gündeme gelen çifte vatandaşlık tartışmaları, CDU’nun bu konuyu parti programına almak üzere taslak hazırlamasıyla somutlaştı. 2014 yılında SPD ile birlikte hükümeti kuran CDU-CSU, opsiyon modelinin kaldırılmasını ve 2000 yılından sonra doğan çocukların çifte vatandaş olabilmelerini kabul etmiş ancak gelişmeler üzerine, geçen sene toplanan parti kongresinde çifte vatandaşlığın kaldırılması önerisi kabul edilmişti. 

CDU'nun programına giriyor

CDU’nun öncülerinden Armin Laschet, çifte vatandaşlığın kaldırılmasının parti programına alınması üzerinde hazırlanan taslakta anlaşmaya varıldığını açıkladı. Alman vatandaşı olanların eski pasaportlarını vermelerinin genel kural olduklarını kaydeden Laschet, vatandaşlık seçiminde bir zaman baskısının olmadığını vurguladı.

Çifte vatandaşlığın 3. kuşaktan itibaren sonlandırılması konusunda, Sol Parti dışındaki muhalefetten de ciddi bir karşı çıkmanın gelmemesi bekleniyor.