Almanya'nın Essen kenti ziyaretinde kaldığı otelde gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yurt dışında yaşayan vatandaşların nüfusu dikkate alınarak, parlamentoda kontenjan ayrılması gerektiğini ve bunun için Meclis'e kanun teklifi verdiklerini söyledi. Almanya ile Türkiye arasında Almanya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi ziyareti sırasında çıkan gerginliği hatırlatan Kılıçdaroğlu, yaşanan bu gerginliğin Almanya'daki ırkçılığı körüklediğini ve bundan en çok Almanya'da yaşayan Türklerin zararlı çıkacağını söyledi.

İDEAL CUMHURBAŞKANI ADAYININ ÖZELLİKLERİ

Yurtdışında yaşayan Türkiye kökenlilerin ilk kez bulundukları ülkelerdeki  konsolosluklara giderek oy kullanacaklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:" Bu güzel bir şey sonuçta milli iradeden söz ediyoruz. Topraklarımız dışında yaşayan milyonlarımız var, onların da iradelerini bir şekilde yansıtmaları gerekiyordu. Daha önce defalarca dile getirmiştik ama gerçekleşme şansı olmamıştı, ilk kez bu sefer gerçekleşiyor, umarım ikinci bir aşaması daha gerçekleşmiş olur, umuyorum burada yaşayan vatandaşlarımız aynı zamanda parlamentoda da temsil edilmiş olurlar. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimleri var, önemli olan kimin cumhurbaşkanı olduğu değil nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı, bunun üzerinde düşünmeliler. Türkiye'yi yurt içinde yurt dışında temsil edebilecek, saygınlığı olan, demokrasiyi özümsemiş, hukukun üstünlüğüne inanan, kadın erkek eşitliğine inanan, Türkiye'ye itibar kazandıracak olan, böyle birini Cumhurbaşkanı seçeceğiz. Dolayısıyla adaylar önümüzdeki süreç içinde belli olacak. Sandığa giderken bu niteliklere kim uyuyorsa onun lehine oy kullansınlar, bunu istiyorum."

"ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BELLİ BİR NOKTAYA GELİNİR"

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin diğer seçimlerden farklı olduğunu dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu, "Seçerken bir başbakan ya da bir parti lideri seçmiyoruz, bir ülkeye 76 milyonu temsil edecek bir Cumhurbaşkanı seçeceğiz. Dolayısıyla oyumuzu kullanırken daha sağlıklı daha duyarlı olmalıyız. Türkler burada demokrasi ve özgürlüklerin oldukça fazla olduğu bir ülkede yaşıyorlar, düşüncelerini rahatlıkla ifade edebiliyorlar. Bu süreç umarım önümüzdeki süreçte milletvekilliği seçimlerde de gerçekleşecek ve biz buraya yine gelip, CHP'ye hangi gerekçeyle oy vermelerini gerektiğini anlatacağım. Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda önümüzdeki hafta belli bir noktaya gelinir" dedi.

ERDOĞAN İLE GAUCK GERİLİMİ IRKÇILIĞI ARTIRIR

Almanya ile Türkiye arasında Alman Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi ziyareti sırasında çıkan gerginliği hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Almanya ile Türkiye arasında Alman Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi ziyareti konusunda bir gerilim çıktı. Gerilimin kime yararı oldu? Erdoğan'a, kime zararı oldu? Almanya'daki Türklere zararı oldu. Bir kişi yüzünden milyonları perişan ediyorsunuz. Bunun adı siyaset değildir, bu kişisel kariyer üzerine siyaset yapmaktır. Oysa siyaset halka adanmışlıktır, ben siyaseti halk için yaparım, özel çıkarım için siyaset yapmam, siyaset budur. Sizin o söyleminiz üzerine yabancı düşmanlığı güçleniyor, mağdur Türkler. Oysa daha güzel bir üslup kullanılsa, bütün dünya diplomatlarının kullandığı bir dil kullanılsa böyle bir gerilim olmayacak, Türkler de burada rahat edecek. Erdoğan'ın izlediği politikaya bakın, Avrupa Birliği'nden sürekli uzaklaşıyoruz. 1963'te çağdaş bir dünyanın parçası olmak için Ankara anlaşmasını imzaladık. Şimdi oradan geriye doğru gidiyoruz, Türkiye kendi coğrafyasında yalnızlaştı. Türkiye Ortadoğuda örnek bir ülke olmak zorundadır" diye konuştu.

YURTDIŞI KONTENJANI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİK

Kılıçdaroğlu, Avrupa'daki Türklere önümüzdeki seçimlerde bir kontenjan verme düşünceniz var mı? sorusuna  "Düşüncenin ötesine geçtik, bir kanun teklifi verdik. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın nüfusu dikkate alınarak, yaklaşık 6 milyon seçmenin oy kullanacağı düşünülüyor, 300 bin kişilik seçim çevreleri oluşturulup oy kullanılabilir ve buradan Türkiye'ye gelinip milletvekili olunabilir, yani 550'nin üzerine bir yurtdışı kontenjan konulması lazım. Bu sözü verdik, sözümüzün arkasında durduk, kanun teklifimizi verdik, şu anda parlamentoda. Gerçekten de buradaki insanımızın sorunlarını doğrudan doğruya Türkiye'ye gelip anlatmaları lazım. Kimse kusura bakmasın, kendimizi de eleştiriyorum, biz bu güne kadar Avrupa'ya sorunları dinlemek için geldik ama turistik geziler için geldik, Türkiye'ye döndükten sonra da unuttuk. Buradaki sorunları çözmek istiyorsak buradan temsilciler gelir parlamentoya oturur sorunları çözersiniz, niye kulağımızı dolaylı gösteriyoruz?" şeklinde yanıt verdi.