Süheyla Kaplan

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının sonunda bir açıklama yapan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Öker, Avrupa
da Alevilerin kazanımları konusunda bilgi aktarımı gerçekleştiğini ifade ederek, ziyareti kurumsal anlamda olumlu bulduğunu ifade etti.

Öker, ‘’Konuşma çok sıcak geçti. Bizi memnun etti. Bugüne kadar diğer politikacılar otellerde yemekler verdileri buraya uğramadan gittiler. CHPnin yanlıştan dönme noktasında bu ziyaret umarım bundan sonrakiler için de örnek olur. Kurumsal anlamda muhatap alınmamız bizleri memnun etti dedi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıda Kılıçdaroğluna CHPnin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlunun sağcı ve dindar bir aday olduğunu,  Aleviler olarak İhsanoğlu yerine daha devrimci, çağdaş ve demokrasiden yana bir aday gösterilmesinden yana olduklarını  belirttiklerini ifade etti.

Öker, ‘’Avrupa Aleviler Federasyonu bir çatı örgütü. Farklı görüşlerde insanlarımız, yoldaşlarımız var. Biz Avrupa Alevileri olarak kimseye ipotek koymayız. Dileyen istediği kişiyi destekler. Aleviler olarak demokrasiden, halkların kardeşliğinden yana olan tüm güçleri destekleriz dedi.

CUMHURBAŞKANI ADAYINI 2 TEMMUZDA MADIMAKA BEKLİYORUZ


Öker ayrıca, Kılıçdaroğlunun cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlunun Hacı Bektaş Veli türbesini ziyaret edeceğini hatırlatması üzerine Öker, ‘’Cumhurbaşkanı adayını 2 Temmuzda Madımak oteline kırmızı gül koymasını bekliyoruz dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, din ve inançlar üzerinden  siyaset yapılmaması ve  hiçbir konuda ön yargılı olunmaması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, toplantıda sivil toplum kuruluş ile, farklı inanç ve kültür temsilcilerine yönelik yaptığı konuşmada yurtdışında yaşayan vatandaşlara sandıklara gitme çağrısında bulundu.

‘CUMHURBAŞKANI ADAYI KONUSUNDA ÖN YARGILAR VAR’

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu konusunda toplumda in yargıların olduğunu ve bunların yersiz olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü

‘’ Farklı konularda ön yargılarımız var. Örneğin cumhurbaşkanı adayı konusunda da . Neymiş, İslam Konferans Örgütünün bir dönem Genel Sekreterliği’ni yapmış. Bu kesin şeriatçıdır diyorlar. Neden bu önyargı?  O bir bilim adamı. Efendim  Mısır’da okumuş. Mısır’da okumuşsa şeriatçıdır diyorlar. Adam dünyaca tanınmış bir bilim profesörü. Önce okumamız, tanımamız gerekir. Ortak paydamız geniş ve büyükse o zaman ön yargılara gerek yok.  Siyaset uzlaşma sanatıdır. Demokrasinin özünde de bu vardır.’

GEÇMİŞİMİZİ KÖTÜLEMEYİN’

Kılıçdaroğlu,  hiçbir toplumun geçmişini kötülememesi gerektiğini ifade ederek ‘’Kısır tartışmalara girmeyin. Demokrasinin beşiği ülkede yaşıyorsunuz. Bizde hergün kavga var. Kavgalardan sıyrılın. Tek hedefimiz olmalı.  O da Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak. Atatürk yedi düvele karşı savaştı. Atatürk,  savaş zorunlu olmadıkça cinayettir, yurtta barış, dünyada barış dedi. Geçmişimizi kötülemeyelim. Hiçbir toplm kendi geçmişini kötülemez. Kavga yerine uzlaşma yolları aranmalı. Etnik ve inanç üzerinden kimse siyaset yapmamalı. Kürtlerin sorunu var diyorlar. Kürt sorununun elbette çözümünden yanayız. Ancak etnik siyaset üzerinden  değil. Geçen hafta Diyarbakır’a gittim. Orda da söyledim. Sorunun çözümü demokrasiden geçer, etnik siyasetten değil ’ dedi.

‘’AHLAK BÜTÜN KÜLTÜRLERİN ORTAK NOKTASIDIR’

Ahlakı siyasete egemen kılındığı zaman sorunların çözümlenebileceğini savunan Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘’Ahlak bütün kültürlerin ortak noktasıdır. Adalet kutup yıldızı gibidir. Adalet aynı zamanda insanın vijdanıdır. Haksızlıklara karşı tahammül gösteremez kimse. Ancak biz henüz bunoktaya gelmedik. Demokrasimiz hala emekleme noktasında. Çocuklarımızı ahlaklı yetiştirmemiz gerekiyor. Eğer bir toplum düşünceden korkuyorsa kendi yetersizliğindendir. ‘’

’CUMHURBAŞKANININ AHLAKLI OLMASI GEREKİR’

Cumhurbaşkanının ahlaklı olması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ‘’İlk kez yurtdışında yaşayan vatandaşlar oy kullanacak. Cumhurbaşkanının ahlaklı olması gerekir. Vatana ihanet hariç cumhurbaşkanının görevi tamamen sorumsuzdur. Sandığa giderken cumhurbaşkanı adayı şu partiden mi bu partiden mi diye bakmamalıyız. Anayasada tarafsızlık ilkesi var. Eleştirilere saygımız var. Ancak Türkiye’nin de şartlarına bakalım. Parlamenter sistemden yana, demokrasiden yana, kadın-erkek eşitliğinden, laiklikten, inançlara ve düşünce özgürlüğünden yana olan birinin cumhurbaşkanı olmasını arzu edeceğiz. Biz ortak payda üzerinden hareket ettik. Bir partiye genel başkan seçmiyoruz. Adı büyük uzlaşma. Elbette gönlünüzde kim varsa onu tercih edersiniz. Sizden ricam sandığa gidin ve oyunuzu kullanın. Oyunuzu kullanın ki söz ve konuşma hakkınız olsun’’ şeklinde konuştu.