CHP Berlin Birliği Başkanı Ekrem Özdemir ve yönetim kurulu üyeleri, geniş bir katılımla gerçekleştirdikleri ziyarette cami yetkilileri ile görüşerek yangın hakkında bilgi aldılar ve üzüntülerini dile getirdiler.

BİZİ BİRLEŞTİREN SORUNLAR VAR

Almanya'da son senelerde yabancılara ait mabedlere, kurumlara ve kişilere yönelik ırkçı saldırıların arttığına değinen Ekrem Özdemir, göçmenlerin bu konulara daha hassas davranmaları gerektiğini vurguladı. Almanya'da Türk toplumunun geliştiğini söyleyen Özdemir, “Ama hala güçlü bir şekilde kendi olaylarımıza sahip çıkamıyorsak burada bir sorun var demektir. Öncelikle içimizdeki bu bölünmüşlüğü bir kenara koymamız gerekiyor. Bizi ayıran sebepler değil birleştiren sorunlar var esas itibariyle” dedi.

Yangının üzerinden bir hafta geçmesine ve kundaklama ihtimalinin artmış olmasına rağmen Alman yetkililerin kayıtsız kalmasını da manidar bulan Özdemir “Bu ilgisizlik hem üzücü hem de düşündürücü. Geçen cama günü 2 bin kişi burada sokakta namaz kıldı; aynı zamanda bir protesto eylemiydi bu. Burada insanlar kendi öfkelerini bir şekilde gösteriyorlar. Bizim burada bir sorunumuz var bunu çözmek için yanımızda olun, bunu istiyoruz. Buraya gelip bir geçmiş olsun demek belki bir yarım saatlerini alır, ama bu tür şeyler önem arzediyor sembolik de olsa” dedi.

 YALNIZ BIRAKILDIK

CHP Berlin Birliği'nin desteğine teşekür eden  Mevlana Camii avukatı Orhan Şahin ise caminin ve cemaatinin yalnız bırakılmasından şikayet ederek şöyle konuştu:

“Böyle konularda Türk toplumu olarak bizler siyasi görüşlerimiz ne olursa olsun birbirimize destek olmalıyız. Biz Almanya'da 50 senedir çok badireler atlattık. Daha önce de Köln, Möln ve Solingen'de büyük acılar yaşadık. Almanya siyasetinden toplumundan hassasiyet göremiyoruz. Burada yol katedebilmek için en azından birbirimizin sorunlarına sahip çıkmamız gerekiyor.”

Berlin'in en eski ve en büyük camilerinden olan Mevlana Camii, 11 Ağustos akşamı bilinmeyen bir nedenle tamamen yandı. Daha sonra yetkililer, labaratuar çalışmasında küller arasında yanmayı hızlandıran sıvı maddeler bulunduğunu açıkladılar ki bu da kundaklama ihtimalini artırdı.