15 Kasım günü Almanya'nın Frankfurt kentinde kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren Ethem Kıskıs'ın Balgat Katliamı sanıklarından biri olduğu ortaya çıktı.

Ethem Kıskıs’ın, onlarca yıldır Frankfurt’ta Münchener Straße adresinde 'Burak Reisen' isimli seyahat acentesini ‘Hıdır’ adıyla işlettiği öğrenildi. Kıskıs’ın Avrupa’daki ülkücü hareketin örgütlenmesinin merkezindeki 10-15 kişi arasında yer aldığı açıklandı.

ADININ "HIDIR" DEĞİL ETHEM OLDUĞU CENAZEDE AÇIĞA ÇIKTI

Frankfurt yakınlarındaki Dietzenbach kasabası mezarlığında cenazeye katılan arkadaşları tarafından adının "Hıdır" değil, Ethem olduğu açıklandı. Gerçek, daha sonra sosyal medyada yayınlanan çeşitli paylaşımlarla da doğrulandı.

Cenazeye katılanlar arasında Ethem Kıskıs’la ilgili gerçeği bilmeyen ve onu son ana kadar ‘Hıdır’ adıyla tanıyanların bir bölümü halen şaşkınlık içinde. Alevi kültüründe kullanılan Hıdır ismi nedeniyle çok daha farklı bir kişilik olarak düşündüklerini, çok sayıda insanın yaşamını yitirdiği, yaralanıp, sakat kaldığı bir katliamın sanıklarından biri olmasına inanmakta zorlandıklarını belirtenler de bulunuyor.

Frankfurt merkezinde Türkiye kökenli birçok esnafın yer aldığı Münchner Caddesi yakınlarındaki City Pazar adıyla bilinen alışveriş merkezinde bir süre “Burak Video” adı altında bir video mağazası işleten Kıskıs, daha sonra da aynı ad altında işlettiği bir seyahat acentesi açmış, City Pazar’ın başta uyuşturucu kaçaklığı olmak üzere birçok gayrimeşru faaliyetlerin yoğunlaştığı yer olduğu gerekçesiyle kapatılmasının ardından da işyerini cadde üzerine taşımış. 

CENAZEYE TÜRK FEDERASYON YÖNETİCİLERİ KATILDI

Bir internet gazetesinde yayınlanan haberde cenaze şöyle anlatılıyor:

“Ethem Kıskıs’ın sevenleri Almanya’nın şehirlerinden cenazeye akın ettiler. Cenazede Türk Federasyon genel başkanlarından Dr. Ali Batman, yöneticilerinden Cevat Saraç, İsa Eligür, ATIB kurucu genel başkanı ve Türk Federasyon başkanlarından Musa Serdar Çelebi, İhsan Öner, Yazar Hidayet Kayaalp, Metin Polat ,Ömer Oluç, Ali Çillioğlu, Nizamı Alem Federasyonu eski genel başkanı Recep Yıldırım Türk Federasyon yöneticileriyle birlikte üç yüze yakın ülküdaşı Ethem kardeşlerine son görevlerini hüzün içerisinde yerine getirdiler. Cenaze namazı 100’er kişiyle gruplar halinde mezarlıkta kılındı.”

BALGAT KATLİAMI

1978’de Ankara Balgat Mahallesi’de 5 kişinin yaşamını yitirdiği, 14 kişinin yaralandığı katliamla ilgili dava dosyasında adı geçen eski MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin başta olmak üzere çok sayıda kişi tarafından yapılan sosyal medya paylaşımlarında Kıskıs’ın 41 yıldır Türkiye’ye gidemediğine işaret ediliyor.

Ethem Kıskıs’ın kısa bir süre önce kendi adıyla pasaport alabildiği ve uzun yıllar sonra Türkiye’ye gitmeye hazırlandığı, bu arada hakkındaki eski dava dosyalarıyla ilgilenecek hukukçularla temas halinde olduğu ileri sürülüyor. (Kaynak : www.birgun.net)