-Süheyla Kaplan-




Berlin’de Yeşiller Partisi Genel Kurulu sonrasında özel açıklamada bulunan Özdemir, Onanç’ın açıklamasını paylaştığını ifade ederek, ‘’Onanç’ı haklı görüyorum. CHP’nin aslında bu sürece daha fazla destek vermesi gerekiyor. 1991’de CHP tarafından hazırlanan Kürt raporları var. Kürt meselesini tanıdığını o yıllarda açıkça belirtiyor. Hatta Kürt kökenli milletvekillerini meclise taşımış bir parti. CHP kendi hazırladığı raporlara sahip çıksa yeter. Bu konuda fazla birşey yapmasına da gerek yok. Şu andaki hükümet sadece CHP’nin yıllar önce söylediklerini bir şekilde hayata geçirmeye çalışıyor. CHP,  bu proje bize ait deyip, bayrağı almalı  ve en önde gitmeli ’ dedi.

 

CHP içinde farklı seslerin bulunduğunu ve bunun da bilincinde olduğunu ifade eden Özdemir, ‘’Benim anlayışıma göre sosyal demokrat bir parti barıştan, özgürlükten ve demokrasiden yana olmalı. Herkes CHP’den de bunu bekliyor’ şeklinde açıklamada bulundu.

 

 

Barış sürecini desteklediğini ve olumlu bulduğunu ifade eden Özdemir konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Bu işin şakası  yok. Ciddiyet gerektiren bir konu. Eğer Türkiye bu konuda kazançlı çıkarsa, gerek dış politikada gerekse Avrupa Birliği yolundaki ilşkileri de tekrar canlanmış olur. Kürt sorunu Türkiye’nin demokratikleşmesi konusundaki en önemli bir engel. Bu sorun bir an önce çözülmeli .  ‘’

 

NSU davası ile ilgili olarak da Özdemir, 6 Mayıs’da Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde yabancı basına yer verilmesinin kısmen bazı sorunların çözüldüğünü sözlerine ekleyerek, ‘Önemli olan davanın aslı ile ilgilenilmeli. Davanın hukuki, siyasi boyutuna ağırlık verilmeli. O da bizim görevimiz’ dedi.