Sürekli artan ev kiralarından rahatsız olan Kreuzberg'liler, yaklaşık 3 aydır semtin Kottbussertor meydanında kurdukları gecekondu benzeri barakada usulsüz olarak artırılan kiralara karşı eylem yapıyorlar. Her gün 24 saat, gecekondu olarak isimlendirdikleri barakada nöbet tutan Kreuzberg'liler seslerini vatandaşlara ve siyasilere duyurmak istiyor.

 

Kendisi de aynı semtte oturan Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de, yüksek kiraları protesto eden komşularıyla dayanışma içerisinde. Zaman zaman, protest gecekonduyu ziyaret ederek mağdur vatandaşlarla sohbet ediyor onlara çay, kahve, kek getiriyor.

Özdemir son olarak protest gecekondu'da saat 20:00 – 24:00 arasındaki aksam nöbetini de devraldı. Önce nöbet defterine kaydını yapan Cem Özdemir, daha sonra çay demledi ve diğerlerine çay servisi yaptı.

Özdemir burada yaptığı açıklamada, bunun aslında bütün büyük şehirlerde yaşanan bir sorun olduğunu ve Berlin' de de sert bir şekilde yaşandığını kaydetti. Şehirlerin daha yaşanabilir olmasının, daha bakımlı olmasının herkesin dileği olduğunu belirten Özdemir, ama bunun kiraları aşırı yükseltmeden ve insanların göçüne sebep olmadan yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Yeşiller Eşbaşkanı Özdemir, Kreuzberg semtinin turistler ve yüksek gelirli insanlar için bir cazibe merkezi haline geldiğini, bunun da kiraların artmasına sebep olduğunu vurguladı. Bu durumun devam etmesi halinde dar gelirli Kreuzbergliler'in semti terk etmek zorunda kalacağını söyleyen Özdemir, bunun neticesinde de  Kreuzberg'i Kreuzberg yapan, çok faklı yaşam tarzlarının bir arada yaşama özelliğinin de ortadan kalkacağını belirtti.

Cem Özdemir, Kreuzberg'in bu sosyal dokusunun korunması için Berlin Eyalet parlamentosunun bir an önce harekete geçmesi ve bu fahiş kira artırımların durdurarak, tekrar sosyal konutların sayısının artırılması gerektiğinin de altını çizdi.

 

Protest Gecekonduda nöbet tutan Cem Özdemir'e vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Bir kısmı da Özdemir'le hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi.