Alman "Der Speigel" dergisinde yer alan habere göre, 1982 yılında dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher ve Almanya Başbakanı Helmut Kohl'un Bonn'daki görüşmesi sırasında, Kohl, Thatcher'a Almanya'nın büyük oranda Türk'ü geri gönderebileceğini çünkü hepsinin asimile edilemediğini kaydetti.


Der Spiegel'in yayınladığı iki liderin görüşmesinin içeriği İngiliz hükümeti tarafından 30 yılı dolduğu için gizliliği ortadan kalkan ve kamuoyuna açıklanan belgeler arasında.


Habere göre, Kohl, “gelecek dört yıl içinde Türklerin sayısının yüzde 50 azaltılması gerektiğini ancak bunu kamuoyunda açıkça dile getiremediğini” ifade etti. Kohl'un ayrıca, “Almanya için şu anki kadar Türk'ü asimile etmenin imkânsız olduğunu” söylediği belirtildi.


'
Farklı kültür'


Almanya İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan ekonomik mucizenin ardından ülkedeki eleman açığını kapatmak için 1960'lı yıllarda Türkiye'den çok sayıda misafir işçi getirmişti. Aynı zamanda İtalya, Yunanistan, Portekiz, Tunus ve Yugoslavya'dan da göçmen işçiler geldi..

Yayınlanan gizli belgelere göre, Kohl "Almanya'nın Portekiz, İtalyanlar ve hatta Güneydoğu Asyalılarla da bir sorunu yok çünkü bu topluluklar iyi bir biçimde entegre oluyor” dedi.


Kohl, 30 yıl önceki ifadelerini savundu




Zorunlu evliliklere atıfta bulunan Kohl sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Fakat Türkler farklı bir kültürdendi… (Batı) Almanya Doğu Avrupa'dan 11 milyon insanı entegre etti ancak onlar Avrupalıydı ve herhangi bir sorun teşkil etmediler.”

Şu anda Almanya'da üç milyon kadar Türk'ün yaşadığı tahmin ediliyor. Çoğu Türk ise Alman vatandaşı olmayı tercih etti. 82 milyon nüfuslu Almanya'da toplam 7 milyon göçmen bulunuyor.


Kohl'un ofisinden açıklama


Öte yandan, eski Başbakan, 30 yıl önceki ifadelerini savundu. Kohl'un ofisinden yapılan açıklamada, Helmut Kohl'un Almanya'da yaşayan Türklerin sayısının yarı yarıya azaltılması yönündeki ifadelerinin o dönem ülkede yürütülen dış politika tartışmalarının bir parçası olduğu ifade edildi.
AP/dpa/Reuters, BS/BÖ