Selda Bağca'nın "Yuh yuh soyanlara, çalıp çırpıp kaçanlara yuh yuh" ile "Şah'ı sevmek suç mu" ve "Bizim gençler yılmaz yılmaz" şarkıları ile çoşkulu bir tempoda başlayan gösteride, yoğun polis önlemi ve Almanca ve Türkçe olarak söylenen "Katil Erdoğan" sloganları dikkat çekti.

KATLİAMCILARI ALMANYA'DA GÖRMEK İSTEMİYORUZ

ESKİ BDP MİLLETVEKİLİ BAYINDIR: SİZDEN UTANIYORUZ

Gösteride eski BDP milletvekili Sevahir Bayındır, Erhan Erdoğan, Cansu Özdemir, Yavuz Fersoğlu, Ali Ertan Toprak ve Cengiz Orhan konuştular. Konuşmasına "sizden utanıyoruz" diye başlayan Şırnak eski milletvekili Sevahir Bayındır, "Sizden utanıyoruz. Ülkede yakıp yıkmadığınız yer kalmadı. İsminiz katliamlarla anılır oldu. Hangi yüzle Almanya'ya geliyorsunuz ve demokrasiden, insan haklarından söz ediyorsunuz? Gelmeyin buralara kanlı ellerinizle. Sizleri, katliamcıları görmek istemiyoruz. Bizler Türkiye'nin resmiyiz. Sizler ise, acı, vahşet ve katliamların temsilcilerisiniz. Unutmayın ki, halklarımız sizi 16 Nisan'da sandıklara gömecektir, boşuna çabalamayın" dedi.   

SIK SIK 'ALLAHU EKBER' DENİLEREK TEKBİR GETİRİLDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hamburg'daki Türk Başkonsolosluğu’na ait rezidans binasındaki balkonda konuşma yaptı.

Etkinlik öncesi, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu yapılacağı ve istiklal marşının okunacağının duyurusu sonrası, Mehter Marşı ile arapça olarak Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu. Sık sık, Ülkücüler, Milli Görüşçüler ve Diyanet burada mısınız? soruları ile Allahu Ekber sloganları atıldı.

'Ölürüm Türkiyem' şarkısının defalarca kez dinletilmesi sonrası yaklaşık 350-400 kişilk kitle huzurunda saat 19:00' a doğru konuşmaya başlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'deki konuşmalarının tersine, Hamburg'da dostluk ve barış içeren mesajlar vererek, Almanya ile Türkiye arasında sorun mu var? varsa eğer yarın dostum Sigmar Gabriel ile Berlin'de konuşacağız dedi.

MUSTAFA YENEROĞLU VE OZAN CEYHUN BALKONDAYDI

Konuşmasına sakin bir tonla başlayan Çavuşoğlu, Başbakan Yıldırım'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Devlet Bahçeli'nin selamını getirdiğini söyledi. Yanında Hamburg UETD yetkilileriyle Mustafa Yeneroğlu, Ozan Ceyhun ve Hamburg Başkonsolsu Fatih Ak dikkat çekti.

Hamburg'da üç görüşme salonunun iptal edildiğini hatırlatarak, "20 yıldır çalışan salonu, şimdi kapattılar, bu zamana kadar neredeydiniz? Bu sistematik bir engellemedir. Almanya her zaman dost gördüğümüz, dost görmek istemediğimiz bir ülkedir ama Almanya'nın sistematik Türkiye karşıtlığı. Vatandaşlarımıza yaptığı baskı, dostluğumuza yakışmaz," dedi. Bu konuda Alman istihbaratı ve polisini suçlayan Çavuşoğlu, geceyi Hamburg'da geçireceği otelin de rezervasyonu iptal ettiğini açıklayarak, Türkiye'nin AB ile müzakere anlaşmasını güncellemek istediğini vurguladı.

'İTLERİNE SAHİP ÇIKIYORLAR; ÖDÜL VERİYORLAR'

Kitlenin 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganları üzerine de, 'Osmanlı'nın torunları biz de sizinle gurur duyuyoruz' dedi. Konuşması sırasında "Kahrolsun PKK" sloganları üzerine ise, öyle demeyin buradaki PKK'nin dostları çok üzülür diyen Çavuşoğlu "Onlar, FETÖ'ye, PKK'ya ve DHKP-C'ye yani itlerine sahip çıkıyorlar. Resepsiyonlarda ağırlıyorlar. Onlara ödül veriyorlar" dedi.

ERDOĞAN'IN ALMANYA'YA NAZİ SUÇLAMASINI UNUTTU

Almanya'ya düşman bir tavrımız oldu mu? Bir tane örnek verebilirler mi? Bize karşı yapılanlar sistematik bir baskıdır dedi. Bu dostluğa yakışmaz. Bize insan hakları konusunda ders vermeye kalkışanlar önce kendilerine baksınlar.  "Bize insan hakları ve demokrasi gibi konularda ders vermeye kalkmayın," diyerek Almanya hükümetine seslenen Çavuşoğlu, İsveç'ten siyasetçilerin Kulu'ya gelip Türkiye'deki vatandaşlarıyla buluşabildiğini, bunun demokrasinin gereği olduğunu ifade ederek, "Engellemeler bağlarımızı koparamaz" dedi. Çavuşoğlu Alman hükümetine "Lütfen bu yanlış uygulamalarınızdan vazgeçin. Bizim Almanya'daki seçimlerde hiç baskı yaptığımızı, yönlendirme yaptığımızı gördünüz mü? Biz dost bir ülkenin iç siyasetine karışmama prensibi edindik" diye seslendi. Çavuşoğlu konuşmasında Cumhurbaskanı Erdoğan'ın Alman hükümetine Nazi suçlamasını adeta unuttuğu gözlendi.

ALMANYA'DA EVET DİYENLER ENGELLENİYOR

Almanya'da evet diyenler engelleniyor, hayır diyenlere yardımcı olunuyor, diyen Çavuşoğlu, Almanya bizdeki seçimlere karışmasın. Herkese fırsat eşitliği istiyoruz dedi. Türkiye'nin yurt içindeki mültecilere ve dünya çapındaki muhtaçlara gerçekleştirdiği insani yardımlara değinen Çavuşoğlu, her şeye rağmen Avrupa'yla ilişkileri güçlendirmek istediklerini açıkladı.

Türklerin Avrupa'da hiçbir radikalleşme örneği göstermediğini ifade eden Çavuşoğlu, "Çünkü bizim dinimiz radikalleşmeye karşı, İslam dini barış dinidir. DİTİB ve Diyanet İşleri sayesinde radikalleşme olmadı" dedi. 

"Cumhuriyet gidiyor ama yüzüncü yıla gidiyor," diyen Çavuşoğlu, muhalefetin Atatürk'ten ve cumhuriyetten beslendiğini ancak cumhuriyetin yüzüncü yılı için hiçbir proje ortaya koymadığını savundu.