Almanya'da Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz tarafından açıklanan 10. Yabancılar Raporu kapsamında bir değerlendirmede bulunan SPD Federal Milletvekili Cansel Kızıltepe, „Rapor, Almanya’da uyum konusunda daha kaydedecek uzun bir yolumuz olduğunu gösteriyor“ dedi. Son bir yılda opsiyon modeli uygulamasının kaldırılması başta olmak üzere gibi bir dizi yeni karar alındığını hatırlatan Kızıltepe, ancak raporun da gösterdiği gibi, eğitim ve diğer alanlarda göçmen kökenlilerin toplumsal yaşama katılımını artıran önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Kızıltepe açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 “Sayın Özoğuz tarafından açıklanan 10. Yabancılar Raporu, göçmenlerin uyumu ve yaşamın her alanında katılımlarını sağlama konusunda atılması gereken acil adımlara işaret ediyor. Rapor, özellikle eğitim alanında göçmen kökenli çocukların başarısını artırmamız için çok daha fazla çaba göstermemiz gerektiğini gösteriyor. Göçmen kökenli çocukların eğitim alanında yüzde yüzde 11,4 oranında bir ilkokul diploması alamadan okulu terk etmiş olmaları kabul edilebilecek bir durum değil. Aynı şekilde, 20-29 yaş grubundaki her üç göçmenden birinin meslek eğitimi görmemiş olması da sorunun vehametini gösteriyor.

Federal Hükümetin ilk Yabancılar Danışmanı olan Heinz Kühn tarafından 1979 yılında yayımlanan raporda dikkat çekilen sorunların bugün hala kısmen devam ediyor olması da, 35 yıldır Federal Hükümetlerin sorunların çözümü konusunda ne denli yetersiz kaldığını gösteriyor. Onun tarafından dile getirilen ‘yabancılara yerel düzeyde seçme-seçilme oy hakkı tanınması’ talebi başta olmak üzere, göçmenlerin toplumsal yaşamın her alanında katılımlarını sağlamak için yasal çerçevenin sunulması, bugün hala bir görev olarak önümüzde duruyor. Rapor, SPD Federal Meclis Grubu olarak opsiyon modelinin kaldırılması konusunda gösterdiğimiz çabaları artırarak sürdürmemiz gerektiğini bir kez daha göstermiştir.”