Almanya'nın Köln kenti barosu avukatlarından Ali Aymaz, Türkiye'den evlilik yoluyla gelip Almanya'da çalışan bir kişinin iki yıl dolmadan ayrılsa bile Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında yürürlükte olan ortaklık sözleşmesine göre yurtdışı edilemeyeceğini belirtti. Buna rağmen yabancılar polisinin bu kişileri sınırdışı etmeye çalıştığını belirten avukat Aymaz, kişilerin kanuni yollardan haklarını aramaları durumunda oturma izni alabildiklerini söyledi.

 

KAZANILMIŞ DAVALAR MEVCUT

 

Şimdiye kadar sınırdışı kararı verilmesine rağmen kazanılmış çok sayıda dava olduğunu ve bu kişilerin oturma iznine kavuştuklarını dile getiren avukat Ali Aymaz, bu tür kişilerin haklarından haberdar olmadığı için sınırdışı edildiğini belirterek şöyle konuştu: “Türkiye'den evlilik yoluyla gelen kişinin evlilikten bağımsız oturma iznine sahip olabilmesi için iki yıl burada evli kalmak zorunda.

Evlilik yoluyla gelip çalışan ve iki yılı doldurmadan boşanmak zorunda kalanların oturma izni alabilmesi için yabancı polisinin söylemediği bir istisna söz konusu ve yabancı polisi bu kişileri yurt dışı etmeye kalkıyor. Eğer Türkiye'den gelen bayan veya erkek çalışıyorsa Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 1963 yılında imzalanan ortaklık sözleşmesine göre buradaki Türk işçiler AB vatandaşlarıyla eşit haklara sahipler. Bu anlaşmaya göre ayrıca işçi olarak kesintisiz 4 yılı Almanya'da doldurursanız burada serbest olarak iş hakkına ve dolayısıyla oturma iznini ne kavuşuyorsunuz. Burada önemli olan nokta yabancılar polisi bu durumdaki bir kişiye bu hakkını söylemiyor ve sınır dışı etmeye kalkıyor. Bu hakkını bilmeyen ve hakkını aramayan kişiler de yurtdışı edilmekle karşı karşıya kalabiliyor.”