Almanya'nın bitmiş en büyük camisi olan ve mimari yapısıyla dikkat çeken Duisburg Merkez Camii'ni ziyaret eden Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, burada kendisine eşlik eden Düsseldorf Başkonsolosu Fırat Sunel, Din Hizmetleri Ateşesi Dr.İlhami Ayrancı, Muavin Konsolos Hüseyin Emrah Kurt ile saf tutarak cuma namazını kıldı. Namaz ardından caminin yapımı hakkında yetkililerden bilgi alan Hüseyin Avni Karslıoğlu, daha sonra toplantı salonunda Türkler'le bir araya geldi. Duisburg Merkez Camii Derneği başkanı Muhammet Al, ziyareti nedeniyle büyükelciye teşekkür etti ve caminin yapımı ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Babasının da 35 yıl önce Duisburg'un Meiderich semtinde kaldıgını ve kendisininde zaman zaman yanına geldiğini anlatan Karslıoğlu, "Babam, Meiderich'te doktorluğuna devam etmiş olsa, muhtemelen bende burada oturuyor olacaktım.Bu bakımdan sizleri bir hemşehri olarak selamlıyorum" dedi.

Almanya anılarını paylaşan Karslıoğlu, o günleri hatırladıkça duygulandığını belirtirken gözleri doldu. Karslıoğlu, "Babam, 60 darbesinden sonra Almanya'ya gelmek zorunda kaldı. Babamı getiren sebep; demokrasi eksikliğiydi .Demek ki özgürlüğü Almanya'da bulmuş. Biz buralara gelip Almanya 'acı vatan' dedik, ama öyle acı da vatan değil burası. Tatlı ve özgür bir vatan" diye konuştu.

"ALMAN VATANDAŞLIĞINA GEÇİN"

Vatandaşlıkla ilgili uyarılarda bulunan Karslıoğlu, şöyle konuştu:

"Ne kadar Alman, ne kadar Türksün, ne kadar uyum sağladın gibi soranlara söyleyeceğimiz; 'Biz yüzde 100 Almanız. Beni, pasaportuma ve kimliğime göre ayıramazsın. Yüzde 100 Alman'ım, yüze 100 yasalara uyuyorum ve yüzde 100 vergi veriyorum. Buradaki haklarımı da bilip isteyeceğim ve ben aynı zamanda yüzde 100 Müslümanım, yüzde 100 Türk'üm.' Bu tür soru soranlardan da uzak durun, provekelere gelmeyin, kavgada kaçının.İt ürer, kervan yürür. Almanya, burada yaşayan bizler için güzel bir vatan. Sizleri Alman vatandaşlığı almanız için teşvik ediyorum. Bunu yaparak da Türkiye'ye katkı sunun.Türkiye için kullanacağınız oyun minimal etkisi olur, burada vatandaş olur oy kullanırsanız maksimal etki sağlarsınız" dedi. Çocuklarını camilere getirin, bu mekanları onlara sevdirin. Din görevlileri de hutbelerinde Almanca bölümleride oluşturmaya çalışmalı. Türkçe yapılan vaazları anlamayan çocuklar olabilir. Çocukları kazanamazsak, vay halimize."

Konuşmasının sonunda cami dernek başkanı Muhammet Al, büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu'na, günün hatırası olarak bir şilt verdi. Karslıoğlu, cami bünyesinde bulunan Eğitim ve Diyalog Merkezi'nide ayrıca ziyaret ederek, başkan İsmail Komşucuk'tan bilgi aldı. Toplantı sonunda büyükelçinin yanına ulaşan Fevzi Batmaz adındaki bir vatandaş, gençlik dairesi tarafından elinden alınan ve beş yıldır kendisine verilmeyen iki çocuğu için yardım istedi.



TE(GE/İD)