“Yabancılar dışarı“ sloganı atan saldırganlar, evin önünden ayrılırken benzin döktükleri evin kapısını ataşe verdiler. Yangına ilk müdahaleyi 19 yaşındaki Fatik Çelik yaptı. Önce  yanan kapıyı söndüren Fatih, daha sonra polisi aradı. Ailenin şikayetçi olduğu saldırganlar gözaltına alındı. Ancak polis saldırganları kısa bir süre sonra tekrar serbest bıraktı.

 

İKİNCİ SOLİNGEN OLURDU

Ev sahibi 9 çocuk sahibi Necip Çelik saldırının kendilerini çok tedirgin ettiğini, 3 yıldır oturdukları semtten başlarına ilk kez böyle bir olay geldiğini söyledi. Evde 9’u çocuk toplam 11 kişinin yaşadığını, ikinci bir Solingen faciasından dönüldüğünü anlatan Çelik, „Biz yakmak istediler. Eğer oğlum yangını fark etmesiydi ikinci bir Solingen olurdu“ dedi.

Saldırganların polis tarafından serbest bırakılmasına da tepki gösteren Çelik, „Polis saldırganların alkollü olduğunu ve serbest bırakıldığını söyledi. Bizi yakmaya çalışan, bu ülkeden gitmemiz için ırkçı sloganlar atan bu insanlar neden serbest bırakıldı. Biz çok tedirgin ve kızgınız. Şikayetçiyiz. Yetkililerden olayın üzerine gitmesini bekliyoruz“ diye konuştu.

 

SU DOLU KOVAYI HAZIR TUTUN

Saldırının canlı tanıklarından 29 yaşındaki Ayşe Çelik hala olayın etkisi altında olduğunu, küçük kardeşlerini dışarı çıkartmaya korktuğunu söyledi. Polisten koruma istediklerini ancak verilmediğini belirten Ayşe Çelik, „O gece yaşadığımız korkuyu ancak biz biliriz. Ne yazık ki komşularımız bile yardıma gelmedi. Biz yakmak istediler kimsenin kılı kıpırdamadı. Polisten koruma istedik vermedi. Polis biz birde ‚saldırganlar tekrar saldırırsa ve evi yakmak isterlerse su dolu kovayı hazır tutun‘  dedi. Ben bu ülkede doğdum, büyüdüm ve okudum. Benim burada yaşayan Alman kadar yaşama hakkım ve korunma hakkım yok mu. Türkiye’de de çok sayıda Alman yaşıyor. Türk polisi o Almanlara böylemi davranıyor. Saldırganlar bize bu ‚yabancılar dışarı‘ diyor, polis ise kendi kendinizi koruyun diyor“ diye olayı özetledi.

 

SOLİNGEN FACİASI

Solingen faciası, 29 Mayıs 1993 tarihinde Almanya'nın Solingen şehrinde, Genç ailesinin evinin Alman nasyonalistler tarafından kundaklanması sonucu gurbetçi 5 Türkiyelinin hayatının kaybetmesi olayıdır. Solingen'de 29 Mayıs 1993 tarihinde meydana gelen olayda, 4 aşırı sağcı Alman, Genç ailesinin evini kundaklamış, olayda ailenin 5 bireyi hayatını kaybetmişti. Genç ailesinden hayatını kaybedenler: Gürsün İnce, Hatice, Hülya, Saime Genç ile Gülistan Öztürk'tür.Almanya'nın Solingen şehrinde her yıl ırkçılar tarafından kundaklanan evlerinde yabancı düşmanlığıyla mücadele edilmesi çağrılarıyla anma töreni yapılmaktadır