Almanya' nın Hamburg Eyaletinde Aleviler ve Müslümanlar arasında geçtiğimiz ay imzalanan Hak Eşitliği Antlaşması Bremen de start aldı.

Eyalet hükümeti ile diniî kuruluşların temsilcileri arasında uzlaşmaya varılan antlaşma, salı günü Bremen Senatosu tarafından kabul edildi. Antlaşmanın gelecek ay Eyalet Konseyi'nde de kabul edilmesinin ardından taraflar arasında imzalanması öngörülüyor.

Antlaşma, dinî kuruluşların statüsünü güçlendirirken, günlük yaşamını kolaylaştıracak adımlar öngörüyor. Bu çerçevede çalışanlar ve öğrenciler dinî bayramlarda yasal izin kullanabilecek, okullarda din dersi müfredatının oluşturulmasında İslamî ve Alevi kuruluşlardan katkı alınabilecek. Yasal olarak  mezarlıklar kurulabilecek, vefat edenlerin kendi geleneklerine göre defnedilebilmeleri yasal güvence altına alınacak.

Hak Eşitliği Antlaşması, Müslümanların ve Alevilerin de sorumluluklarını kayda geçiriyor. Anlaşmaya imza atacak kuruluşlar Almanya'nın anayasal düzeni, demokratik sisteme bağlılıklarını ifade ederken, diğer dinlere karşı hoşgörü, kadın-erkek eşitliğinin tam olarak uygulanması gibi konularda adım atma teminatı veriyor, uyumun önemini vurguluyor.

İslam ülkemizin parçası'

Bir kent-eyalet olan Bremen'in Hükümet eden Belediye Başkanı Jens Böhrnsen, önceki hafta İslamî kuruluşların temsilcileriyle yaptığı toplantının ardından, ''İslam ve Müslümanlar  kentimizin ve ülkemizin bir parçası haline geldiği için bu durumdan ben çok  memnunum. Kuruluşlar, fahri çalışmalarıyla toplumumuzun sosyal uyumuna katkı sağlamaktadırlar. Anlaşma, karşılıklı saygı ve tanıma ruhunu yansıtır. Bu da  güvene dayalı daha fazla işbirliği için temel oluşturur'' demişti.

Bremen'de çoğu Türkiye kökenli göçmenlerden oluşan yaklaşık 40 bin Müslüman yaşıyor.

Almanya'da ilk olarak Hamburg eyaleti, geçtiğimiz ay İslamî kuruluşlar ve Alevi Toplumu temsilcileri ile Hak Eşitliği Antlaşması imzalayarak, dini gruplara eyalette eşit statü sağlamıştı.