Açılış filminin gösterimi öncesi yapılan törende, Alman RTL televizyonunda yayınlanan bir gençlik dizisinde oynayan Sıla Şahin, yapımcı Türker İnanoğlu'na ödülünü takdim etti. Sıla Şahin, ödülü takdim ederken, Türker İnanoğlu'nun elini öptü. Hülya Koçyiğit'e ödülünü ise Zenne filminin başrol oyuncularından Kerem Can verdi. Açılış galasına, Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Başkonsolos Mustafa Pulat, Eyalet milletvekilleri Özcan Mutlu ve Hakan Taş, Zenne filminin oyuncuları ve çok sayıda misafir katıldı. Gala, Berlinli kabare oyuncusu Murat Topal'ın kısa bir stand-up gösterisiyle başladı.

 Ödül töreninde heyecanlanan ve duygulanan yapımcı Türker İnanoğlu, yaptığı konuşmada “Bizler hep kameranın arkasındaydık. Ben 1957 yılında 20 yaşındayken sinemaya adım attım. Bugün 75 yaşındayım ve bir an bile sinemadan kopmadım. Ve hala da devam ediyorum. Dur durak bilmeden çalıştık. 198 uzun metrajlı film yaptım. Bunların 47'si ortak yapımlardı. 2620 bölüm televizyon dizisi çektim. Eğer ülkeme ve ülkemdeki sanatçılara faydam olduysa ne mutlu bana“ ifadesini kullandı.

 Yine sanatsal çalışmalarından dolayı ödül alan Hülya Koçyiğit ise Berlin'in kendisi ve sanat kariyeri açısından ayrı bir yeri olduğunu söyledi. Koçyiğit “İlk filmim Susuz Yaz, Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanmıştı. Bu benim Türk halkı önünde tanınmama ve sinema yolunun açılmasına neden oldu. Bunun dışında Almanya'da iki film daha çektik. Biri bundan 30 yıl önce Kreuzberg'de çekilmişti ve  Acı Vatan Almanya adını taşıyordu. O zamanlar Türkler kendilerini Almanya'da 2.sınıf vatandaş olarak görüyordu. Ancak bugün görüyorum ki, buradaki Türkler artık başarılı işler yapıyor. Türklerin entegrasyon sorunu kalmamış. Başarılı sanatçılar, sinemacılar çıkartıyor. Ben de bu bağlamda Berlin Türk Filmleri Haftası'nın daha da aktif olmasını diliyorum“ dedi.  Hülya Koçyiğit'e ödülünü Zenne filminin başrol oyuncularından Kerem Can takdim etti.

 Berlin Türk Filmleri haftasının hamiliğini yapan Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit ise yaptığı konuşmada İstanbul ile Berlin'in kardeş şehir olduklarını hatırlattı ve kültürel etkinliklerin insanları birleştirici özellikleri olduğunun altını çizdi. Wowereit,  “Kültür çalışmaları her zaman için araç olmuştur. Berlin Türk Filmleri Haftası bu anlamda iki kenti birbirine yakınlaştırıyor. Fakat bugüne kadar aktif partnerlik çalışmaları yürütülmedi“ dedi. Kendisi de eşcinsel olan Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, açılış filmi olan Zenne filmine de değindi ve “Filmin konusu basit bir konu değil. Özellikle Türkiye'de kolay işlenecek bir konu değil. İnsanlar farklılıkları kabul edilmediği için mücadele ediyor. Bu Berlin için de geçerli. Biz de tüm farklılıklarıyla  Berlin'de huzurlu birliktelik için mücadele ediyoruz“ şeklinde konuştu.

 Daha sonra söz alan Büyükelçi Karslıoğlu ise Türkiye'nin son 10 yılda demokrasi ve insan hakları konusunda büyük ilerlemeler kaydettiğini vurguladı. Büyükelçi Karslıoğlu, “Türkiye'de çok şeyler değişti. İnişi var, çıkışı var, kabul ediyoruz ama eksiklikleriyle beraber bugün Türkiye'de daha fazla demokrasi var. Daha önce konuşulamayan, tabu olan, fısıltı gazetelerinde dolaşan konuşmalar bugün artık açık bir şekilde dile getiriliyor“ dedi. Büyükelçi Karslıoğlu, Türkiye'nin AB hedefini kaybetmediğini kaydederken, “AB'ye yakınlaşmak bizi demokrasiye daha da yakınlaştıracaktır“ dedi.

 Berlin Türk Filmleri Haftasını organize eden Selçuk Sazak ise 10 sene sonra geldikleri noktadan son derece memnun olduklarını söyledi. Sinemanın farklı kültürlerden insanları biraraya getiren özelliklerin olduğuna vurgu yapan Sazak “Yıllar önce tiyatro yaparken ne yazık ki insanları biraraya getiremiyorduk. Türkçe tiyatro yapıyorduk sadece Türkler geliyordu Almanlar gelmiyordu, Almanca tiyatro yapıyorduk bu seferde Türkler gelmiyordu. Ama film, sinema böyle değil. Sinema, bugün de gördüğünüz gibi aynı ortamda insanları buluşturabiliyor” ifadesini kulandı.

 10 gün sürecek Berlin Türk Filmleri Haftası kapsamında Zenne,  Güzel Günler Göreceğiz,  Ehre-Namus, Gelin, Kurtuluş Son Durak gibi filmler ve belgeseller gösterilecek.