Yaklaşık bir buçuk yıl önce Almanya'nın çeşitli kentlerinden ve İtalya'dan Berlin'e kadar yürüyerek gelen bir grup mülteci, yaşadıkları zor koşulların iyileştirilmesini için Oranien Meydanı'nda protesto kampı kurmuştu. Almanya'da ve Avrupa genelinde mültecilerin kötü yaşam koşullarına dikkat çekmek isteyen grup, kendilerine bağışlanan çadırlarda yaşamaya başladı. Mülteciler, burada kaldıkları süre boyunca seslerini politikacılara ve kamuoyuna duyurmaya çalıştı. Mültecilerin durumuna nihai bir çözüm bulunamayınca / bulunmak istenmeyince Oranien Meydanı'ndaki çadırlar söküldü. Mültecilerin bir kısmına 6'şar aylık geçici oturum verilerek, mülteci yurtlarına yerleştirildi.

AÇLIK GREVİNE BAŞLADILAR

Çadırların kaldırılmasının ardından 6 mülteci açlık grevinde başlarken bir grup eylemci de meydanı terk etmeyerek protestolarını sürdürüyor. Mültecilerden Sudanlı Napoli Langa, meydandaki bir ağacın üzerine tırmanarak gerçekleştirdiği protesto eylemini, sağlığının bozulması tehlikesine karşı polislerce ikna edilerek sonlandırdı.

TÜRKİYE'DEN TURGAY ULU DA AÇLIK GREVİNDE

Açlık grevine giren mültecilerden birisi de Türkiye'den Turgay Ulu. Ulu, İtalya'dan gelen bazı arkadaşlarına 6 aylık geçici oturma hakkı tanındığını ve bu mültecilerin 6 ay sonra sınır dışı edilmeyeceğine dair bir garanti verilmediğini söyledi. İşgal ettikleri eski bir okulun mülteciler için politik, sosyal bir merkez haline dönüştürülmesini istediklerini söyleyen Turgay Ulu, bir de meydanda mülteciler için enformasyon çadırı kurulmasını talep ettiklerini kaydetti.

MÜLTECİ POLİTİKASINDA SORUN VAR

Mayıs ayında Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden Brüksel'e bir yürüyüş gerçekleştirmek istediklerini de söyleyen Ulu, "Mayıs ayında sınır dışı edilme, eyalet dışına çıkma yasağı ve sığınma yurtları sisteminin kaldırılması için İtalya'dan, Fransa'dan, Hollanda'dan ve Almanya'dan Brüksel'e paralel bir yürüyüş düzenleyeceğiz. Sadece Almanya'nın değil, Avrupa'nın mülteci politikasında sorun var. Her yerde savaş çıkarıyorlar; Libya'da, Afganistan'da, Suriye'de vs. Sonra da bu ülkelerden buraya sığınan insanlara yaşam hakkı tanımıyorlar. Ya oralarda savaş çıkarmayacaksınız, bombalamayacaksınız oraları, ya da bombalıyorsan buraya kaçan insanlara insanca bir yaşam hakkı sunacaksınız" dedi.

MİLLETVEKİLİNDEN DESTEK

Mültecilerin durumunu yerinde incelemek üzere olay yerine gelen Yeşiller Partisi Milletvekili Canan Bayram ise senatonun soruna bir an önce çözüm bulması gerektiğine belirterek "Mültecilerin pek çoğunun diğer eyaletlerde yurtdışı kararları var. Bunları Berlin istese bile kaldıramayacak. Bir kısım mülteciler hayal kırıklığına uğrayacak. Buna karşı senatonun ciddi bir önlem alması ve diğer eyaletlerle konuyu görüşmesi gerekir kanaatindeyim" dedi.