İlk kez 2016 yılında gerçekleştirilen meslek eğitim fuarını, BWK Bildungswerk in Kreuzberg, Kausa Servicestelle Berlin, Berlin Mitte İş Ajansı ve Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu TBB destekledi.

“Mülteciler-Meslek eğitimine hoş geldiniz” ve “Meslek eğitimi yolu ile uyum!” sloganıyla açılan fuar kapsamında, mültecilere meslek eğitim alanı bulmalarında yardımcı olmak ve onların ekonomik ve sosyal uyum süreçlerine katkıda bulunmak amaçlandı. Ayrıca fuara katılan 50 işletme de, hem mülteci gençlerin şehrin ekonomik hayatına kazandırılmasına katkı sağlamayı, hem de kendi meslek eğitim eleman ihtiyaçlarını  fuar sayesinde doğrudan karşılamayı hedefledi.

Berlin-Mitte İş Ajansı binasında  düzenlenen fuara, küçük ve orta boy çok sayıda işletmenin yanı sıra RBB ve Bio Company gibi tanınmış işverenlerin de bulunduğu 50 katılımcı firma iştirak ederken, bunların yarısı göçmen geçmişi olan işletmelerden oluştu.
"Mültecileri topluma kazandırmak, herkesin görevi"

Fuarı destekleyen Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu sözcülerinden Ayşe Demir, mültecileri topluma kazandırmanın herkesin görevi olduğuna inandıklarını ve bu nedenle bu fuarı TBB olarak iki senedir desteklediklerini söyledi. Demir, topluma katılımın iş ve meslek eğitiminden geçtiğini ve mülteci gençlerin potansiyelinden faydalanılması gerektiğini vurguladı.

Berlin’de Meslek Eğitim Okulu BWK’nın Müdürlüğünü yapan Nihat Sorgeç ise yaptığı açıklamada, Berlin’e gelen mültecileri sosyal hayata ve iş hayatına kazandırmanın önemine değindi. Sorgeç “Berlin’e gelen mülteciler sosyal açıdan, maddi ve manevi açıdan çok vahim durumdalar. Bu nedenle sadece resmi kurumların değil, sivil inisiyatiflerin ve bütün toplumun da bu insanlara kucak açması lâzım. Özellikle bizim gibi göçmen geçmişi olan işletmeler bu mültecilere gerek kültürel/sosyal, gerek mental, gerekse dini yakınlıkları nedeniyle daha fazla ve daha başarılı bir şekilde yardımcı olabiliyorlar” dedi.

0129fe034448675c95c51545908b932d.jpg

1,5 sene önce Berlin’e gelen Suriyeli genç mülteci Muhamad Al Muhammad ise yaptığı açılamada bu ve benzeri fuarların kendisi ve arkadaşları için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Almanya’ya gelmeden bir müddet Türkiye’de kalan ve Türkçe de bilen Muhammad, kendilerine sunulan pek çok fırsat olduğunu ve mülteci gençlerin Almanca öğrendikten sonra bu fırsatlardan yararlanmaları gerektiğini belirtti.

8757b9fd59a60de84951f1a639a38255.jpg

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen göçmenler için meslek eğitimi fuarına, binin üzerinde mülteci genç katılırken, onlara 50 firma 200 meslek eğitim alanı sundu.