-Süheyla Kaplan-









 "Beckstein 15 Jahre nach "Mehmet"

"Es ging darum, ein Exempel zu statuieren"


Beckstein, Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği demecinde, birçok Avrupa ülkesinde ‘çifte vatandaşlık konusunun’ Almanya kadar sorunlu olmadığını iileri sürerek, ‘’Türkiye’de milliyetçiliğin bizden daha farklı bir boyutu var. Türkiye’de Çifte vatandaş olan birisi askerlik zorunluluğu var. Türk vatandaşı olandan, Türkiye devleti yasalarına tabiiyet beklemektedir’ dedi.

 

Birçok ülkede çifte vatandaşlık konusunun sorunlu olmadığını, Avrupa Birliği’nde ‘tek tip vatandaşlık’ istediklerini belirten Beckstein, Türkler’e çifte vatandaşlık hakkının verilmesi ile, onların Almanya’ya daha az uyum sağlayacaklarına inandığını savundu.


‘DAHA AZ GÖÇMEN DAHA FAZLA UYUM’

 

1998 yılında kendisinin daha az göçmen ancak onlardan daha fazla uyum talep ettiğini ve bunu slogan olarak kullandığını kaydeden Beckstein, ‘’Bizden yararlanmak isteyen daha fazla insana ihtiyacımız var. O dönemlerde bunu abartılı bulanlar oldu. Bugün aynı şeyi söylemiyorum çünkü hızlı bir biçimde yanlış anlaşılabilinir. Ancak düşünce temel olarak doğru.Almanya dünyanın sosyal devleti değil, hukuk devlet ve yabancılar hukukuna önem veren bir ülke olmalı. Biz, buraya uyum   sağlamak isteyen göçmenler istiyoruz’ dedi.

2010 yılında Alman-Türk Dostluk Ödülüne layık görülmenin kendisi için ne ifade ettiğinin sorulması üzerine  Beckstein, ‘’Bu benim aldığım en önemli ödüllerden biri oldu. Yabancılar politikasında bugüne kadar hep katı oldum. Bunu herkes biliyor, bütün Türkler de. Ödül ne istediğimi aslında ortaya koydu. Ben Türk düşmanı değilim, uyumdan yanayım’ şeklinde yanıt verdi.

 

‘’SINIRDIŞINI GERÇEKLEŞTİRMEK ZORUNDAYDIK’

 

15 yıl önce suç işleyen Türk kökenli 14 yaşındaki Muhlis Arı adındaki Türk gencini sınırdışı ettiğinin hatırlatılması üzerine Beckstein, bunu şu şekilde savundu:  ‘’Bu gencin sınırdışı edildiğinde kamuoyunun baskısının farkındaydım. Ancak o dönem Muhlis  gibi suç işleyen çok sayıda göçmen genci bulunmaktaydı. Göçmen gençlerin uyumu ile ilgili ciddi sorunumuz vardı. Sınırdışını gerçekleştirmek zorundaydık. Sınırdışı genel şiddeti önlemede emsal teşkil etti. Kriminal istatistiklere bakıldığında, sınırdışından sonra suç oranında azalma oldu. Hatta Muhlis Arı gencini daha önce sınırdışı etmek istiyorduk ancak yaşı küçük olduğundan, ailesine hala ihtiyacı olduğunu düşündük’.

 

 ‘’GÜLEN HAREKETİNDEN SMS ALDIM’’



 "Herrschaftszeiten!" Becksteins iPhone piept. Eine SMS von der islamischen Gülen-Bewegung. Im CSU-Hausblatt Bayernkurier ist ein negativer Artikel über sie erschienen. Beckstein zitiert aus der SMS: "Wir fühlen uns als CSU-Mitglieder sehr verletzt. Was würden Sie uns raten?" Er schaut von seinem Handy auf. Er ist stolz, gefragt zu werden. Er, der Türkenfreund. "Die CSU hat nicht immer so viel Wert auf die Türkei gelegt wie ich", sagt Beckstein und grinst.


Beckstein ayrıca, gazeteye verdiği demecinde Gülen hareketinden telefonuna bir SMS geldiğini hatırlatarak, ‘’Gülen hareketinden bir SMS geldi. Bayerkurier gazetesinde sizinle ilgili negatif bir yazı yayınlandı. CSU (Hristiyan Sosyal Birlik Partisi) üyeleri olarak bu haberden dolayı olumsuz etkilendik, bizi yaraldı. Bize hangi tavsiyede bulunursunuz? Şeklinde. Türk dostu olarak görülmemden dolayı fikrimin onlar tarafından alınmak istenmesi beni oldukça gururlandırdı’ dedi.