Bavyera Eyalet Meclisi'nde gerçekleşen oturumda tüm partiler, NSU Araştırma Komisyonunun kurulmasından yana oy kullandı.

Eski RAF üyesi tuvaletten mesaj atmış: Beni yakaladılar Eski RAF üyesi tuvaletten mesaj atmış: Beni yakaladılar

Böylece Almanya’da 2000-2007 yıllarında 8’i Türkiye kökenli 10 kişiyi öldüren, bombalı saldırı yapan ve banka soygunları gerçekleştiren ırkçı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün faaliyetlerini ve bağlantılarını araştırmak için Bavyera Eyalet Meclisi'nde ikinci kez bir araştırma komisyonu kuruldu.

Mahkeme yetkileri ile donatılan Araştırma Komisyonu istediği kişiyi şahit olarak dinleyebilecek geniş yetkilere sahip. Görev alanındaki bulunan bütün dosyaları ve bilgileri toplama yetkisi var.

Mecliste kabulün arkasından iki saat sonra 11 Milletvekilinden oluşan ‘’Araştırma Komisyonu NSU II’’ ilk toplantısını gerçekleştirdi. İlk toplantının gündemi araştırma komisyonunun çalışma sisteminin oluşturulması doğrultusunda oldu. Meclis toplandığı haftalarda her Perşembe saat 14:00 de toplanacak olan komisyon tam gün yapılacak pazartesi günlerini şahit ve uzman görüşlerin dinlenmesine ayıracak. Çalışmalarına suç mahallini ziyaretler olarak belirleyen komisyon Münih’te iki saldırı noktasını ve Nürnberg’de 4 noktayı ziyaret edip yetkililerden bilgi alacak.

İlk saldırıya hedef olan Nürnberg Sonnenschein lokaline ilişkin tüm dosyaların istenmesi kararı ilk toplantıda alınan kararlardan birisini oluşturdu. Temmuz ayında gelmesi gereken dosyalar yaz öncesi incelemeye zaman kaybedilmeden geçilmesini sağlayacak.

NSU Araştırma Komisyonu üyesi Cemal Bozoğlu'nun (Yeşiller) aktardığı habere göre, komisyon 2023 Eylül ayında görevini sonlandırıp raporunu sunmak zorunda.

TESADÜF SONUCU ORTAYA ÇIKMIŞTI

Almanya'da, 2000-2007'de, 8'i Türkiye kökenli 10 kişiyi öldüren, en az iki bombalı saldırı düzenleyen ve 15 banka soygunu gerçekleştiren ırkçı NSU terör örgütü üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı.

Neonazi terör örgütünün, uzun yıllar boyunca Alman güvenlik birimlerince tespit edilememiş olması, NSU üyelerinin geçmişte bazı istihbarat muhbirleriyle ilişki kurduklarının ortaya çıkması, Almanya’da büyük tartışmalara yol açmıştı.