17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonları sonrası yoğun sorunlarla karşı karşıya olan AKP lideri ve başbakan Tayyip Erdoğan, 4 Şubat tarihinde Berlin' e gelecek.


AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB’nin Türkiye’nin demokratikleşme ve çağdaşlaşma hedefinde önemli yol haritası sunmakta olduğunu belirterek, “Başbakan Erdoğan 4 Şubat’ta Berlin’e gidecek. Burada Merkel ile görüşecek” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 21 Ocak’ta Brüksel’e yapacağı ziyaretin ardından Berlin’e geliyor. Başbakan Erdoğan’ın 4 Şubat tarihinde Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşeceği öğrenildi. 

Başbakan Erdoğan'ın 20-21 Ocak’ta Brüksel’de vizesiz Avrupa ve Geri Kabul Anlaşması’nın uygulanması için öngörülen 3.5 yıllık sürenin kısaltılmasını isteyeceği öğrenildi. AB Konseyi Başkanı Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile ayrı ayrı görüşmeyi planlayan Erdoğan’ın bu ziyareti, başbakanın 5 yıl aradan sonra ilk Brüksel ziyareti olacak.

Almanya'da yapılacak görüşmede, “Yargı ve Temel Haklar” başlıklı 23. “adalet, güvenlik, özgürlük” başlıklı 24. fasılların açılmasının da ele alınması bekleniyor. Erdoğan’ın Brüksel’de, “Samimiyeti ortaya koyalım, fasılların açılmasının önündeki engelleri kaldıralım. Geç kalmış ahde vefayı gösterelim” mesajı vermesi bekleniyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da geçtiğimiz hafta AB Büyükelçileri ile bir araya geldiği yemekte, 2014’te en az 2 yeni fasıl açılmasını beklediklerini belirtmişti.

Avrupa Birliği Bakanı Çavuşoğlu, “Katılım müzakerelerinde ne hak ettiğimiz ne de arzu ettiğimiz noktadayız” dedi ve 19 fasıldan 16’sının AB Konseyi ya da diğer ülkelerin tek taraflı siyasi saikleri nedeniyle bloke edildiğini belirtti. Her dönem başkanlığında bir faslın müzakerelere açılmasının sürdürülebilir yaklaşım olmadığını belirten Çavuşoğlu, “Bu durumda sadece fasılların açılması 10 yıllık süreç alacaktır. AB’li dostlarımız bunu çok iyi anlamalıdır. İsteğimiz diğer ülkelerle eşit olmak” dedi.