Almanya'da günlük yayımlanan Die Welt gazetesinin haberine göre, Deutsche Bank, Gülen Cemaati mensubu 3 kişinin ülkedeki banka hesaplarını kapattı.

Haberde, banka hesaplarının kapatılmasında Ankara'nın 'kara listesi'nin ve politik nedenlerin ön plana çıktığı ifade edildi.

Türkiye üzerine siyasi yorum ve haberleriyle tanınan Die Welt gazetesi muhabiri Lennart Pfahler'ın aktardığı habere göre, hesapların kapatılmasında Almanya’daki Erdoğan destekçisi bazı kişilerin Türkiye’ye yaptığı ihbarlar etkili oldu.

Deutsche Bank’ın müşterilerine hesapların kapatılmasını bir mektupla bildirdiğini yazan gazete, hesapları kapatılan kişi sayısının daha fazla olabileceğini kaydetti.

Deustche Bank müşterilerine mektupları Mart ayı ortalarında göndermiş ve gönderilen mektuplarda hesapların kapatılması konusunda bir gerekçe gösterilmemiş. Hesapları kapatılan 3 kişi hakkında Gülen cemaati mensubu olma iddiası var.

Alman ordusunda imamlar görev yapacak Alman ordusunda imamlar görev yapacak

Gülen Cemaati’nin Almanya’da yasal bir hareket olduğunu vurgulayan Die Welt gazetesi, hesapları kapatılan kişiler yaptıkları araştırma sonucunda isimlerinin Aralık 2021’den beri “World Check’ adlı finansal veri tabanında olduğunu fark etmişler.

‘World Check’ adlı finansal veri tabanı özel bir şirket tarafından tutuluyor ve ülkelerdeki ‘siyasi yaptırımlara maruz kalan’ kişileri listeliyor. World Check, finansal veri tabanının müşterileri arasında dünyanın büyük bankaları da yer alıyor.

Gazete, Deustche Bank’ın Rus varlıklarına karşı alınan yaptırım kararlarını gözden geçirirken Gülen Cemaati mensuplarına ilişkin AKP hükumetinin girdiği kayıtları görmüş olabileceğini haberinde belirtti.

‘World Check’ isimli finansal veri tabanındaki kayıtlara göre, hesabı kapatılan bir kişi hakkında ‘Gülen Hareketi’ mensubu olduğu ve Türkiye’de mal varlıklarının dondurulduğu bilgisi girilmiş. Die Welt gazetesi, güvenlik gerekçesiyle haberde bu kişinin gerçek ismini değiştirerek Murat Demir olarak adlandırdı.

Welt am Sonntag gazetesinin World Check veritabanında yaptığı araştırmaya göre, hesabı kapatılan Murat Demir’le ilgili bilgiler Almanya’daki Türk asıllı bir muhbirin 2016 yılında yaptığı ihbara dayanıyor. Bu ihbarı İsveç’te sürgündeki gazeteciler 2021 yılı Aralık ayında ortaya çıkarmış.

Gazete yaptığı araştırmalar sonucunda Türk Emniyeti’nin Siber Suçlar birimine e-mail yazan muhbire ulaşmış. Münih’te yaşayan muhbir Murat Demir ile birlikte çevresinde yaşayan 6 kişinin daha ismini vermiş. Seyfettin Y. isimli muhbir emniyete ihbar e-mailini göndermeden önce Facebook hesabından diğer Türklere de muhbirlik çağrısında bulunmuş.